3 feb. 2009

Tron på utvecklingläran minskar

Som ett led i firandet av Darwins födelsedag för 200 år sedan och 150-årsjubiléet av hans bok Om arternas uppkomst, har man i Storbritannien genomfört en undersökning om i vilken utsträckning människor i dag tror på Darwins evolutionslära.

Svenska Dagbladet refererar till undersökningen och skriver:
"Enbart 25 procent av brittiska vuxna tycker evolutionen är det enda raka svaret på hur vår värld skapades, skriver the Guardian. Ytterligare 25 procent tycker att evolutionen känns som det troligaste alternativet, medan resten av personerna som deltagit i studien ifrågasätter Darwins tes. Undersökningen är utförd av ett opinionsinstitut på uppdrag av en tankesmedja och omfattar 2 060 personer.

12 procent av tvivlarna föredrog teorin om att evolutionen allena inte räcker för att förklara strukturerna av alla levande organismer. 10 procent trodde på skapelseberättelsen, kreationismen. De övriga evolution-förnekarna varierade mellan att mixa olika idéer med varandra, skriver the Guardian."


Läs hela artikeln i SvD här>>

Läs också i Dagen>>

3 kommentarer:

Hemlige sa...

Och hur lyckas du från denna artikel dra slutsatsen att "Tron på utvecklingläran[sic!] minskar"?? Vilken tidigare undersökning relaterar du då till?

Anonym sa...

Jag undrar också hur du lyckats dra dessa slutsatser av artikeln? Om man kollar närmare på orginalartikeln och även arbetet bakom undersökningen så märker man att det rör sig om en högst o-objektiv sådan. USCH!

Anonym sa...

Tack för kommentarerna. Jag hänvisar inte till någon tidigare undersökning. Har bara en vag uppfattning att det skulle vara en långt större andel som trott tpå evolutionen.
peppe