Kristna som vill nå den yngre generationen behöver förstå varför tron på Gud idag ofta jämställs med tron på jultomten, skriver tre representanter för Young Evangelicals of Sweden i Dagen:
"Flera av de intervjuade ger stöd för vår uppfattning att kyrkan inte besvarar det sekulära samhällets kristendomskritik. Vi som är kvar innanför kyrkans väggar känner igen beskrivningen; ovilja eller oförmåga att svara på kritiska frågor, upplevelsecentrering och subkulturella drag. Problemet verkar alltså inte ligga i Bibelns budskap, snarare i att kyrkan inte tar budskapet på allvar eller tillåter människor att syna det i sömmarna. Tror vi egentligen att kristendomen är sann? Jesus vill att vi ska älska Gud av hela vårt förstånd.
Västerlandet har under tre sekel dominerats av icke-kristna tankesystem och kyrkan har vanligtvis bemött kritik på två sätt. Antingen har man accepterat den och räddat det som räddas kan, eller blundat för den och isolerat sig från omvärlden. Vi menar att det finns ett tredje sätt: kyrkan behöver återerövra den intellektuella arenan. Kristendomen har fler och bättre svar på de stora frågorna än någon annan livsåskådning eller religion. Vi måste ta vara på detta och försvara vår ståndpunkt mot de som menar att Gud inte hör hemma i 2000-talets Sverige.
Kristna som vill nå den yngre generationen behöver förstå varför tron på Gud idag ofta jämställs med tron på jultomten. Alla i kyrkan behöver veta vilka fakta som talar för evangeliernas trovärdighet och varför gemene man inte tror att objektiv sanning existerar. Barn och ungdomars tillit till Gud och Bibeln undermineras redan från lågstadiet och vi bör kunna ge svar på tal istället för att tysta ned kritiken. Innanför kyrkan finns många gånger en tveksam inställning till naturvetenskap, konst och filosofi, då dessa ofta används som slagträn mot kristen tro. Församlingar behöver uppmuntra frågvisa unga till att forska eller bli konstnärer och filosofer, så att de kan upptäcka att tron håller för prövning. Med deras hjälp kan vi också påverka hela vår kultur i rätt riktning och se fler människor komma till tro.
Kanske är det ett förståndets väckelse som behövs idag? Medlemsflykten har sin orsak i kyrkans flykt från förnuftet och vi kan inte be sökande människor att ta evangeliet på allvar om vi inte kan svara på deras frågor. Del tre i artikelserien avslutas med en diskussion om upplevelse-kristendom. Vi ser det som resultatet av att evangeliet inte längre får tala till förnuftet utan enbart till känslorna. Känslor och upplevelser ska bejakas, men Gud skapade också människan till en tänkande varelse. För att överleva behöver kyrkan förstå sin samtid, så att den kan bli en motkulturell rörelse som ger relevanta svar på människors sökande efter sanning. "
Sebastian Andersson, 20 år, ordförande, Young Evangelicals of Sweden, Stockholm;
Johanna Larsson, 19 år, vice ordförande;
Martin Svensson, 19 år, styrelseledamot
Läs hela artikeln här>>
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar