2 sep. 2011

Hur kan man veta att den kristna tron är sann?

Det kom ett mail med en fråga om kristendomens tillförlitlighet. Här är frågan:

Hej Rut och Peter! Jag har en fråga som jag gått och funderat på ett tag. Jag är kristen, det har jag varit sedan jag tog emot Jesus för 6 år sedan.

Under en tid så har jag varit ute, vittnat och evangeliserat. Och det är verkligen intressant, man får många tankar och funderingar på vad folk tänker angående kristen tro. En fråga som jag tänkt på eller som människor går och funderar på i allmänhet: "Hur bevisar man att den kristna tron är sann? Vad bör man säga när en sådan fråga uppkommer? "Det finns så många alternativ av vägar och teorier, sägs det." Varför skulle just den kristna tron ha svaret på jordens uppkomst och livet efter döden? Jag har pratat med ateister, evolutionister och andra människor som tror något helt annat, än på just - Gud, Jesus och Den helige Ande. De vill ha bevis för Guds existens.

Människor vill gärna ha bevis för att Gud är sann - och att han verkligen är den han säger sig vara. Gud finns ju benämnd i andra religioner än bara kristendom. Varför skulle kristendomens Gud vara den "sanna" vägen? Är några tankar som jag tänkte ni kunde få besvara på. Jag skulle gärna vilja veta hur man kan gå tillväga när sådana situationer uppkommer.   

...Och här är ett försök till svar:

Tack för mail med dina frågor

Här kommer ett försök till svar.
Nej, jag tror inte att man kan bevisa att kristendomens Gud är den enda rätta och att alla andra gudar är falska. Man kan i alla fall inte veta det vetenskapligt. Men man kan ”veta” det genom tron som den Helige Ande ger oss. Tro är definitionsmässigt att veta något som man egentligen inte kan veta något om (Hebr 11:1).

Men jag skulle ända vilja påstå att det finns tre saker som gör det tydligt, i varje fall för mig, att Gud är Gud och ingen annan: Guds ord, Guds gärningar och Guds person.

1.Guds ord är tillförlitligt och det Guds ord har sagt det sker. Ett exempel:
-I 5 Mos 28:62 står det att judarna skulle spridas ut över hela jorden, från jorden ände till den andra. Här talas det inte om fångenskapen i Egypten eller fångenskapen i Babylon. Då var det inte en spridning till alla länder utan bara till ett land i taget. Profetian uppfylldes först i Jesu generation (efter Jesu död) då romarna blev trötta på alla uppror i Jerusalem. Romarna skövlade då Jerusalem och landsförvisade judarna, som spreds ut över hela jorden. Profetian uttalades på Mose tid ca 1200 f.Kr. och den uppfylldes på 60-talet e.Kr.
-I samma profetia står det också hur judarna kommer att lida då de lever utspridda över hela jorden. I de tre efterföljande verserna (vv.65-67) kan vi läsa en kusligt exakt berättelse av judarnas situation under andra världskriget.
-I 5 Mos 30:3-4 står det att Herrens ska samla judarna som har varit kringspridda över hela jorden och att de ska få komma tillbaka till sitt land. Det skedde 1948 då staten Israel bildades. I nästan tvåtusen är levde judarna utan att ha ett eget land och lyckades trots det bevaras som ett folk.
Detta var bara ett exempel. Om man läser en svensk dagstidning idag ser man hur den ena profetian efter den andra går i uppfyllelse.

2.Guds gärningar vittnar om Han är den som har makt och den som är Gud.
Vi ser det ofta i Lettland hur hemlösa alkoholister genom ett möte med Jesus plötsligt kan bli nykterister och börjar tjäna Gud och medmänniskor. Mänskligt sett är det omöjligt, men Gud kan därför att han är Gud.
Eller då vi frågade en av juniorsoldaterna som lever i en by där så gott som alla vuxna är alkoholister. Vi frågade honom hur han börjat tro på Gud. Han berättade att han hade haft stora bölder (det får dom ofta av den hygieniska standard många av dem lever. Toaletter, duschar eller rinnande vatten finns inte i byn). Juniorsoldaten talade om att han då han kom till Frälsningsarmén bad kårledaren för honom och bölderna bara försvann. Då började han tro på Gud. Tidigare hade han blivit brännskadad då föräldrarna i fyllan hade hällt kokande vatten över honom. Samma sak hände då. Kårledaren bad och bölderna försvann.
Jag tror att vi borde se mycket mer av Guds kraft ibland oss. Vi talar mycket om Guds kraft, men vi kanske inte demonstrerar den så ofta.

3.Gud är kärlek (Ty så älskade Gud världen…)
En Gud som älskar? Det finns bara en!
Guds kärlek är unik. Han offrar sin son för att vi ska gå fria. Guds kärlek ger vårt liv en mening och ett mål. Att förhärliga Jesus och älska Honom tillbaka. Det största och viktigaste budet är att älska Guds med allt vad vi har och gör, inte att blint lyda honom.
Diskussioner som du skriver om kan ofta vara meningslösa. Även om vi skulle vinna diskussionen hjälper det kanske inte den vi diskuterar med att bli frälst. Vi kan inte skapa tro. Det kan bara den Gud, den Helige Ande. Men vi ska fortsätt att så och vattna. Gud kommer att ge skörd!

Om du vill läsa mer kan följande böcker rekommenderas (du kanske redan har läst dem)
Kristen på goda grunder – Stefan Gustavsson
Kan man vara kristen? – CS Lewis
Trons logik – Dale Rhoton

Med önskan att Herren ska fortsätta att låta dig vara ett levande vittne för honom, så att det skapar törst hos människor du möter, så att den Helige Ande kan skapa tro som leder till frälsning

1 kommentar:

Birgitta Björn sa...

tack för er fina förklaring om kristendomens tillförlitlighet. Vi skulle gärna vilja använda den på vår blogg
http://gittanochknutte.se