25 sep. 2011

Vetenskap och tro

Hanna Fahl kommenterar i Dagens Nyheter hur irriterande det är att vetenskapen nu plötsligt kommer på att Einsteins reltivitetsteori som vi trott på i så många år kan visa sig vara felaktig.
Fahl skriver:
"Forskning i all ära. Men vissa saker kanske borde lämnas i fred. Såväl myten om piratspråket som Einsteins relativitetsteori osäkras när klåfingriga forskare kommer och stör."

Sedan jämför Hanna Fahl sin irritation med den irritation som hon tror att en troende kristen upplevde det då evolutionsteorin lanserades. Fahl skriver:
"Jag kan föreställa mig hur irriterad en väldigt religiös person måste vara över att evolutionsteorin kom och störde en trevlig och fullt tillräcklig skapelseberättelse, som dessutom var mycket roligare rent dramaturgiskt (äpplen, ormar, revben, och så vidare) än det här med aporna. Och lite så kan jag känna när forskningen kommer i vägen för populärkulturen."

Men jag är inte säker på om det är rätt som Fahl skriver att en väldigt religiös person blir irriterad då han får höra om evolutionsteorin. Jag tror tvärtom att en "väldigt religiös person" lugnt sitter och väntar på att vetenskapen skall göra nya framsteg. Kanske blir det så att Bibeln och vetenskapen till slut kommer fram till samma slutsatser.

/PB

Inga kommentarer: