10 apr. 2020

UTMANINGEN 10 april - 3 Mos 15

DET VIKTIGASTE

Bibelläsning: Tredje Moseboken 15
Läs bibeltexten här

"Om någon får flytning från sin kropp, är hans flytning oren. Detta är vad som gäller om hans orenhet så länge flytningen pågår: Vare sig hans kropp avsöndrar flytningen eller tillsluter sig för flytningen, är han oren."  (3 Mos 15:3 FB)

I detta kapitel möter vi ändlösa bestämmelser om detaljer då det gäller orena flytningar hos både män och kvinnor.

Då jag läser dessa detaljerade anvisningar om flytningar som ser ut att aldrig ta slut i sin detaljrikedom, har jag stor förståelse för den laglärde, som till synes uppgivet frågar Jesus vad det egentligen är som är viktigt bland alla dessa bestämmelser. Ja, han frågar till och med vad det är som är den allra viktigaste bestämmelsen i hela lagen.

Jesu svar var solklart: "Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd."  (Matt 22:37)

Detta gäller även idag. Om vi lyckas hålla alla andra regler, men missar detta, har vi missat alltihop. Kärleken till Jesus är drivkraften för det kristna livet. Det finns bara ett enda bud som är det största och det viktigaste: Att älska Herren.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd."
________________________
Översikt:
- Vers 1-16
Lagen om orena flytningar hos män.

- Vers 17-33
Lagen om orena flytningar hos kvinnor.

Kommentar:
Lagarna om flytningar, sädesuttömning och menstruation handlar både om yttre och inre rening. Att tvätta sig med vatten var medlet att hålla kroppen ren, att rena sig genom tillbedjan och offer var den andliga motsvarigheten.

I Nya Testamentet går Jesus till rätta med fariseerna som var angelägna att hålla utsidan ren utan att bry sig om insidan: "Ni fariseer rengör utsidan av bägare och fat, men ert inre är fullt av girighet och ondska. Ni dårar, har inte han som gjorde utsidan också gjort insidan?" (Luk 11:39-40)

Till eftertanke:
- Hur är förhållandet mellan yttre och inre renhet i mitt liv?


"Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd."
- Vilken plats har det största och viktigaste budet i mitt liv?

Inga kommentarer: