30 apr. 2020

UTMANINGEN 30 april - 4 Mos 8

GÖR JESUS SYNLIG

Bibelläsning: Fjärde Moseboken 8
Läs bibeltexten här

"Tala till Aron och säg till honom: När du sätter upp de sju lamporna, skall du sätta upp dem så att de kastar sitt sken över platsen framför ljusstaken."  (4 Mos 8:1)

Ljusstaken var vacker. Den var gjord av hamrat guld (vers 4). Men ljusstakens uppgift var inte att kasta ljus över sig själv. Den skulle lysa upp det som fanns framför ljusstaken. Där fanns skådebröden.

I Nya Testamentet används ljusstaken som symbol för församlingen (Upp 1:20). De sju lamporna var sju skålar som var fyllda med olja. Bilden träder fram av församlingens uppgift och de enskilda medlemmarnas (skålarnas uppgift).

Den kristne, fylld av den Helige Ande (oljan), har till uppgift att göra Jesus (livets bröd) synlig i världen. Inte att framhäva sig själv eller sin församling, utan att göra Jesus synlig i en annars mörk värld.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Gör Jesus synlig.
___________________
Innehåll:
- Vers 1-3
De sju lamporna sätts upp
- Vers 5-26
Instruktioner om hur man renar, helgar och inviger leviterna för deras tjänst.

Kommentar:
Allt förstfött tillhör Gud. Men i stället för allt förstfött tar nu Herren leviterna som sin egendom. De skulle avskiljas att stå i Herrens tjänst i Tabernaklet.

Då leviterna skulle invigas till denna tjänst skulle man stänka reningsvatten på dem (vatten från kopparkaret), och leviterna skulle raka hela sin kropp och tvätta sina kläder. De tvättade kläderna återkommer i Johannes uppenbarelse. Där ser Johannes en oräknelig skara från alla folkslag som utför en tjänst som liknar leviternas. På frågan "vilka är de?" kommer svaret: "Dessa är de som kommer ur den stora nöden, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod. Därför står de inför Guds tron och tjänar honom dag och natt i hans tempel" (Upp 7:14-15).

Vid leviternas invigning skulle man också lägga händerna på dem (vers 10). Handpåläggning förekommer genom hela Bibeln. Det används för att inviga någon till ett ämbete, förmedla läkedom och kraft: Här kommer några exempel:
- Då Isak förde vidare Guds löfte till Jakob
(1 Mos 48:13-20)

- Då Moses insätter Josua till sin efterträdare (4 Mos 27:18-20), den handpåläggningen överförde också vishetens ande till Josua (5 Mos 34:9)
- Jesus botade sjuka genom handpåläggning (Lukas 4:40) och sa om sina lärjungar att de skulle göra likadant  (Mark 16:18)
- Då man invigde nya medarbetare i församlingen (Apg 6:5-6)
- Vid förmedlandet av den Helige Andes kraft (Apg 19:5-6)

Till eftertanke:
"Den kristne, fylld av den Helige Ande (oljan), har till uppgift att göra Jesus (livets bröd) synlig i världen. Inte att framhäva sig själv eller sin församling, utan att göra Jesus synlig i en annars mörk värld".
- På vilka sätt kan jag bidra till att göra Jesus synlig?
- Vad kan jag göra för att ljuset ska falla på Jesus och inte på mig själv? 

Det var viktigt att leviterna renades för den tjänst de skulle utföra.
- Hur kan jag bli renad och helgad för den uppgift Gud har kallat mig till?

Inga kommentarer: