19 apr. 2020

UTMANINGEN 19 april - 3 Mos 24

REN OLJA - 3 Mos 24

Bibelläsning: Tredje Moseboken 24
Läs bibeltexten här

"Befall Israels barn att bära till dig ren olja av krossade oliver till ljusstaken, så att lamporna kan sättas upp dagligen."  (3 Mos 24:2 FB)

Ljusstakens uppgift var att kasta ljus på det som fanns runt omkring. Vad var det som fanns runt ljusstaken? Det var skådebröden.

Ljusstaken beskrivs i Uppenbarelseboken som församlingen (Upp 1:20) och brödet är livets bröd (Joh 6:36), Kristus. Församlingens uppgift är att kasta ljus på Jesus, att göra Jesus synlig på jorden.

Ljusstaken bestod av sju olika lampor som tillsammans skapade det ljus som gjorde skådebröden synliga. Vi är var och en en lampa i helheten. Ni är världens ljus, säger Jesus (Matt 5:14). Och det ljus vi tillsammans skapar gör Jesus synlig.

Vi får bära fram ren olja av krossade oliver dagligen, ett liv som är helgat åt Herren.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att göra Jesus synlig genom mitt liv.
___________________
Översikt:- Vers 1-9
Lampstället och skådebröden
- Vers 10-16
Hädelse bestraffas
 Vers 17-23
"Öga för öga och tand för tand". 

Kommentar:
I tabernaklet fanns det två rum. det heliga och det allra heligaste. Då man kommer in i det heliga fanns ljusstaken till vänster och skådebrödsaltaret till höger. Rakt fram vid förhänget, som skillde det heliga från det allra heligaste, fanns rökelsealtaret. 
I Hebreerbrevet står det att rökelsealtaret hörde till det heliga, men där talar man om funktionen mer än placeringen (Heb 9:4). Rökelsen var till för Gud. Rökelsen skulle finna sin väg genom förhänget till det allra heligaste, där Gud fanns.

Ljusstaken bestod av en hållare med sju skålar. I skålarna hällde man olja och la en veke som skulle brinna så lände det fanns olja kvar i lamporna. Jesus använder bilden om lampor med olja och lampor utan olja i liknelsen om de tio jungfrurna (Matt 25:1-13)

Lagen slår fast att samma lag ska gälla både för främlingen som för den som var infödd.

Till eftertanke:
För att lysa upp det heliga räckte det inte med att vara en vacker ljusstake. Om ljusstaken inte hade olja i skålarna så blev det inget ljus. Oljan är ofta en symbol för den Helige Ande.

Ofta är vi som individer och som församling angelägna att göra ett gott intryck. Då vi lyckas drar vi ära till oss själva. Men ljusstakens uppgift är inte att kasta ljus på sig själv. Vi är beroende av att vara fyllda av olja (den Helige Ande) för att göra Jesus synlig för omvärlden.
- Hur är det i mitt liv?
- Hur är det i församlingens liv?

Inga kommentarer: