6 apr. 2020

UTMANINGEN 6 april - 3 Mos 11

ETT HELIGT FOLK

Bibelläsning: Tredje Moseboken 11
Läs bibeltexten här

"Ty jag är HERREN, som har fört er upp ur Egyptens land, för att jag skall vara er Gud. Så skall ni nu vara heliga, ty jag är helig"  (3 Mos 11:45 FB)

Herren var den som hade räddat folket från slaveriet i Egypten. Herren var nu deras Gud. Som ett resultat av detta förväntade Gud att folket skulle vara heliga, eftersom Gud är helig.

Du som är kristen tillhör Guds folk. Vi har blivit räddade och befriade: "Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike." (Kol 1:13)

Som ett resultat av frälsningen förväntar Gud att vi ska ha Jesus som Herre (Rom 10:9) och att vi ska återspegla det som finns i Gud. Gud är helig och den heligheten vill Gud också se hos oss.

Heligheten innebär att vara avskild för ett speciellt ändamål. Att vara kristen innebär att vara avskild för att tjäna Gud.

Heligheten innebär också en strävan att leva i renhet, att låta Guds avbild bli mer och mer synlig i våra liv. "Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden." (2 Kor 3:18)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Ett heligt liv.
__________________
Innehåll:
Hygieniska föreskrifter och föreskrifter om vilka djur som kan ätas och vilka djur som inte kan ätas.

Kommentar:
Den detaljerade uppräckningen av vilka djur som var orena är förmodligen grundad på hygieniska skäl. Dessa bud upphävs i Nya Testamentet (Matt 15:10-20; Apg 10:11-16)


"Ni ska vara heliga, ty jag är helig" upprepas i Nya Testamentet (1 Pet 1:16)

Till eftertanke:
I detta kapitel uppmanas vi att vara heliga.
- Vilka konsekvenser får denna strävan i mitt liv?

- Vad innebär det att vara helig?

Inga kommentarer: