11 apr. 2020

UTMANINGEN 11 april - 3 Mos 16

TVÅ BOCKAR

Bibelläsning: Tredje Moseboken 16
Läs bibeltexten här

"Och Aron skall lägga båda händerna på den levande bockens huvud och bekänna över honom Israels barns alla missgärningar och överträdelser, ja, alla deras synder. Han skall lägga dem på bockens huvud och sedan sända i väg honom ut i öknen genom en man som hålls redo för detta. Bocken skall bära alla deras missgärningar på sig ut i ödemarken."  (3 Mos 16:21-22 FB)

På den stora försoningsdagen skulle man ta två bockar för att bringa försoning för folkets synder. Den ena bocken skulle offras och blodet skulle bringa förlåtelse för folkets synder (vers 16). Aron skulle sedan lägga händerna på den andra bockens huvud och bekänna folkets synder. Bocken skulle sedan sändas ut i öknen för att föra bort folkets synder (vers 21-22).

De båda bockarna pekar fram på Jesu försoningsverk för våra synder. Genom Jesu blod får vi förlåtelse för våra synder och Jesus tar våra synder på sig, bär bort dem från oss, och renar oss från all orättfärdighet. "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet."  (1 Joh 1:9)

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Blodet från Jesus, hans son, renar oss från all synd" (1 Joh 1:7)
___________________
Översikt:
Den stora försoningsdagen.
Syndoffertjuren som sonar folkets synder 
och "syndabocken" som tar bort synderna.

Kommentar:
Tack vare Jesu död på korset har vi idag en mindre komplicerad väg till att få förlåtelse för våra synder. 

Vi gör en sak: Vi bekänner våra synder för Gud. Det låter lätt men för många kan det vara svårt att bekänna. Då vi bekänner något, erkänner vi samtidigt att det var fel, att det var en synd. I stället för att bekänna vill man kanske bli av med bördan av synd genom undanflykter, bortförklaringar eller "det var inte mitt fel". Men det leder inte fram till förlåtelse. Villkoret för förlåtelse är att vi bekänner vår synd för Gud.

Då vi har gjort en sak gör Gud två saker. Han förlåter vår synd och renar oss, tar bort vår synd.

I kapitlet om den stora försoningsdagen ser vi en förebild på den förlåtelse som skulle komma med Jesus: Bocken som slaktas bringar försoning, förlåtelse, för våra synder och "syndabocken" tar synderna på sig och bär bort dem från mig. "Bocken ska bära alla deras missgärningar på sig ut i ödemarken" (vers 22)

Till eftertanke:
Den stora försoningsdagen med de två bockarna inträffade en gång varje år (vers 34).
Vi behöver inte vänta till en speciell dag och samla på oss årets alla synder för att få förlåtelse. Gå inte och bär på dina synder. Gör dig av med dem fort. Varje dag.
- Hur gör du för att leva i den förlåtelse som Jesus vill ge till dig? Hur ofta?

Så här kan du göra varje kväll:
1/ Tänk över dagen om det är något du bör be om förlåtelse för? Är det någon du behandlat illa? Är det någon du behöver be om förlåtelse? Skriv mejl eller SMS till den du vill be om förlåtelse, eller planera att be om förlåtelse personligen nästa dag.

2/ Bekänn din synd för Gud 
3/ Ta emot förlåtelsen och reningen från Gud
4/ Sedan kan du gå och lägga dig och sova gott. Förlåten och ren.

Inga kommentarer: