12 apr. 2020

UTMANINGEN 12 april -3 Mos 17

AVFÄLLIGHET

Bibelläsning: Tredje Moseboken 17
Läs bibeltexten här

"De skall inte mer offra sina slaktoffer till de onda andar som de i trolös avfällighet håller sig till. Detta skall vara en evig stadga för dem, från släkte till släkte."  (3 Mos 17:7 FB)

Kapitlet talar om blodets helighet och kraft att bringa försoning (vers 11).

Men kapitlet innehåller också en varning mot att rikta sina offer till de onda andarna. Det fanns en risk att folket började tänka att det inte var nog med Herren och en risk att folket också vände sig till andra makter i sin offerkult.

Detsamma gäller oss idag. Versen vänder sig inte bara till dem som levde då den uttalades, den gäller för evigt, från släkte till släkte.

Vi ser tydligt hur vi utsätts för detsamma idag. Kyrkor inbjuder till aktiviteter som har sina rötter i österns religioner: Yoga, Qui Yong och många andra uttrycksformer.

Det bottnar förmodligen i en bristande tilltro till Gud och kristendom. För att dra folk till kyrkan använder man sig av främmande inslag som kan upplevas som mer tilltalande än den "gamla" religionen.

Men den som lärt känna Gud, har inget behov att vända sig till "de onda andarna"

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig" (2 Mos 20:3)
_________________
Översikt:
Bestämmelser om blodets helighet

Kommentar:
Att äta blodmat var vanligt bland hedniska folk. Ofta var det förbundet med tron att man skulle få del av det dödade djurets egenskaper, till exempel styrka och snabbhet.

   Blodet var också en symbol på livet som offrats för syndarens skull. Att dricka det skulle förändra symboliken med offret (blod som togs emot i stället för blod som utgjöts). (Handbok för livet)

Till eftertanke:
I vers 11 kan vi läsa "Blodet ger försoning"
- Hur skulle du vilja förklara hur vi kan bli frälsta och försonade genom Jesu blod?

Att en kristen kyrka inbjuder till aktiviteter som härrör från en främmande religion bottnar i bristande tilltro till Gud och den kristna tron.
- Vad säger du om ett sådant uttalande?

Inga kommentarer: