22 maj 2020

Finns det några skillnader mellan kvinnor och män?

- Olof Edsinger i Världen idag -
Finns det några skillnader mellan kvinnor och män? Svaret borde i grunden vara självklart, och majoriteten av alla svenskar skulle sannolikt svara ja: Kvinnor och män är biologiskt olika, även om det finns betydande likheter också mellan könen.

Under lång tid har det samtidigt pågått ett utnötningskrig mot tanken på att könet har något att säga om vilka vi är.

Ett exempel kan vara Nina Björks feministiska klassiker Under det rosa täcket från 1996, som formulerar följande vision:
”Feminismen bör vara en kamp för att ordet ’kvinna’ inte ska betyda någonting mer än sin definition, ’en människa med bröst och slida’. Då skulle ordet inte längre forma våra liv som det gör i dag. Då skulle det vara ett ointressant ord. Detta är mitt förslag till en ny feministisk väg: en feminism utan Kvinnan. … Att vara kvinna ska inte vara någonting fint – det ska vara någonting ointressant. Bara då kan vi vara fria att forma vår identitet oavsett kön.”

Tjugofem år senare kan vi konstatera att Nina Björks vision till stora delar har förverkligats. Inom den så kallade tredje vågens feminism har man till och med gått ytterligare ett steg. Där väljer man i många fall att ifrågasätta även det biologiska könets existens. Allt är konstruktioner, säger man. Allt tal om en ”sann” eller ”ursprunglig” kvinnlighet eller manlighet förkastas.

Läs mer här:  https://www.varldenidag.se/ledare/gott-om-skillnader-mellan-kvinnor-och-man/reptdA!Kls8pyxX301YDGVrXZ8ZVg/

Inga kommentarer: