27 maj 2020

Nu ä det snart pingst! UPPFYLLENS MED ANDEN


(Utdrag ur en liten skrift av Fru General Catherine Booth, utgiven av Frälsningsarméns Högkvarter i Stockholm. Årtal ej angivet.)

”När han då var tillsammans med dem, bjöd han dem och sade: ´Lämnen icke Jerusalem. Utan förbiden där vad Fadern har utlovat´” (Apg 1:4)
”Låten eder uppfyllas av ande.” (Ef 5:18)

Jag tror att en svårighet skall bli undanröjd för mången av de närvarande, om jag säger att denna uppmaning att låta sig fyllas av ande är given åt alla troende. Om mina ord ha givit någon den föreställningen att det blott är några få utvalda, som äro kallade till att sålunda uppfyllas av ande och så att säga vara ledare för de övriga, medan andra få stanna och måste stanna vid en lägre grad av kristlig erfarenhet, så har detta visst icke varit min avsikt. Gud förbjude att jag skulle säga någonting sådant, ty jag tror det icke. Jag tror att denna uppmaning är given utan inskränkning åt alla troende överallt och i alla tider och att det är lika mycket den yngste och svagaste som den på erfarenhetens väg längst komne troendes förmån att uppfyllas av ande, om han vill gå in på de villkor och rätta sig efter de befallningar, vid vilkas uppfyllande Frälsaren fäst sitt löfte om denna gåva. Jag finner ej här två olika mått för den kristliga erfarenheten. Jag tror icke att Guds mening någonsin varit att det skulle givas ett högre och ett lägre liv, och jag fruktar att de som stanna vid det lägre livet till sist skola finna att de begått ett förfärligt misstag. 

Pingstgåvan är erbjuden åt alla troende. Den skulle bli alla troendes erfarenhet, om de blott ville ha den. Gud vill att ni skola få den. Gud kallar er därtill. Jesus Kristus har köpt den åt er, och om ni vilja, kunna ni alla få den och leva i dess kraft lika mycket som apostlarna. Kära vänner, ni kunna få den, ni kunna bli uppfyllda därmed, och ingen annan än Gud vet vad han skulle göra med er och av er, om ni bleve så uppfyllda, ty Petrus erfarenhet visar huru alldeles olik en människa är, innan hon får pingstdopet, och sedan hon fått det.

Inga kommentarer: