17 maj 2020

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 17 maj

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Ännu en Coronasöndag. Det verkar som om jag använder det mesta av innehållet i "Söndagsmorgon" med att berätta vad jag skulle ha gjort om det inte hade varit en pågående Coronapandomin. Men låt mig berätta om vad jag verkligen har gjort den gångna veckan.

Det har förstås varit ett antal mentorssamtal under veckan. Naturligtvis per telefon eller FaceTime.  Men vi har också varit ute och besökt två äldreboenden med den delen av musikkåren som kunde komma ifrån en helt vanlig vardag. Vi var ute både på tisdagen och fredagen. Som du ser på bilden ställer musikkåren upp med en dryg meters mellanrum. De äldre som lyssnade satt på behörigt avstånd på de långa balkongerna. Det var inte bara hornmusik. Vi hade också en grupp som sjöng med gitarrer och rytminstrument. Dessutom var det andakt och bön. Publiken var väldigt engagerad. De applåderade till och med då vi sjöng en bönekör före bönen.

Men vad skulle vi ha gjort om det inte hade varit Coronatider. Jo, musikkåren skulle ha rest till Halden i Norge för att delta i "syttende-mai-firandet" tillsammans med musikkåren i Halden. Vi som har bott i Norge 13 år av vårt yrkesverksamma liv vet vad "syttende-maj-firande" innebär. Vi bodde i en relativt liten stad, men på syttende-mai var det säkert 10-15 musikkårer som marscherade fram och tillbaka hela dagen, hela stadens befolkning stod utefter gatorna i högtidskläder viftande med norska flaggor. 

Det hade också varit speciellt att få fira "syttende-mai" i Halden. Vi känner kårledarna väl sedan många år och kåren har fått en helt ny lokal och jag vet inte någon stad som har ett bättre stadsvapen än Halden med inskriptionen "Gud med oss". Det är så bra att vi nästan kan förlåta folket i Halden att de brukar döda vår kung då vi helt fredligt kommer för att inta Norge. Ja, det kanske inte ens var norrmännen som dödade vår kung, Karl den 12, det kan mycket väl vara våra egna som dödade honom trötta på alla hans krig. Om det var våra egna som dödade vår kung är det naturligtvis ännu lättare att förlåta norrmännen att vi inte fick inta Norge. (Karl den 12 stupade 1718 vid belägringen av Fredrikstens fästning i Halden).

Men även om det inte hade varit pågående Coronapandomi hade jag i alla fall inte fått vara med på den resan. Rut och jag hade nämligen lovat att ha en äktenskapskurs och möte på Frälsningsarmén i Nässjö den helgen. Men den helgen blev naturligtvis inställd, musikresan blev också inställd och hela syttenden-mai-firandet i hel Norge blev också inställt.

Men nu är det söndagsmorgon och om det blir som vanligt kommer vi hemma hos oss börja med att se gudstjänsten från Västerås kår, på eftermiddagen ser vi på gudstjänsten från Bergen, Stavanger eller Moss i Norge. Framåt kvällen har de vaknat i USA och då brukar vi se gudstjänsten från Royal Oak Citadel norr om Detroit.

Sist, men inte minst, måste jag naturligtvis få gratulera Norge till "syttende-mai", även om inte allt blir som vanligt. "Gratulerer med dagen"!!

Ha en välsignad söndag och en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: