17 dec. 2020

"Bibeln är Guds ord"


- Ruben Agnarsson i Inblick -

– Bibelns trovärdighet är det som den kristna tron hänger på, säger kyrkoherde Karl-Henrik Wallerstein, som under förra hösten doktorerade i teologi vid det svenskspråkiga universitetet Åbo akademi i Finland.

– När jag läser Bibeln blir jag mer och mer fascinerad över hur tillförlitlig den är. Det finns ingen etik som kan jämföras med Bibelns. Jag vågar säga att ju mer jag läser, desto mer tillförlitlig blir den, fortsätter han.

– Den kristna kyrkan har fram till 1700-talet utgått från att Bibeln är tillförlitlig. Kyrkohistorien har varit helt ense om Bibelns tillförlitlighet som historisk och teologisk källa för att få kunskap om Gud och Guds folk, betonar Karl-Henrik, som till vardags är kyrkoherde i Göteryds pastorat, församlingarna Göteryd, Pjätteryd och Hallaryd.

Han beskriver hur debatten om Bibelns trovärdighet inte främst bygger på nya arkeologiska upptäckter utan på nya filosofiska tankar. Tvärtom stärker arkeologin Bibelns trovärdighet.

Han ger Dödahavsrullarna, som hittades 1947, som exempel.  Det viktigaste fyndet var en fullständig version av Jesaja bok, daterad till ca 160 år före Kristus. Tidigare var de äldsta tillgängliga handskrifterna av hela den hebreiskan Bibeln från 1000-talet efter Kristus. Fynden i Qumran gjorde att man fick tillgång till handskrifter som var mer än 1 000 år äldre, till och med före Jesu födelse.

Läs mer här:  https://www.inblick.se/nyheter/2020/12/11/bibeln-%C3%A4r-guds-ord

Inga kommentarer: