20 dec. 2020

UTMANINGEN 20 DEC - 2 Krön 12

 

ATT ÖVERGE HERRENS UNDERVISNING

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 12
Läs bibeltexten här

"När Rehabeams kungamakt hade blivit stärkt och han hade blivit mäktig, övergav han HERRENS undervisning. Så gjorde också hela Israel." (2 Krön 12:1 FB)

I tider av nöd, hot, lidande och fara är det lätt att vända sig till Herren. Det hade Rehabeam gjort. Men då han själv blev mäktigare och han hade blivit stärkt, övergav han Herrens undervisning.

Mönstret går igen. Vi kommer till Herren med våra stora behov och då Herren har lyft oss upp och gett oss fast mark under fötterna händer det gärna:
-bönen som hade varit så intensiv mattas av
-Guds ord som hade varit vår tröst och vårt hopp bleknar
-för att försvara den position vi fått kompromissar vi med Guds ord och överger Herrens undervisning

Det kan ske med oss som individer. För att bli accepterade på arbetsplatsen kanske vi överger Herrens undervisning. Av fruktan för att bli utstötta eller förlöjligade.

Det kan ske med kyrkan. I vår iver att behålla det inflytande kyrkan fått kan den vara villig att kompromissa med Guds ord. Av fruktan att behålla det ekonomiska stöd kyrkan får av individer och samhället kan den vara villig att överge Herrens undervisning på punkt efter punkt.

Men vi är inte kallade till att anpassa oss efter den här världen (Rom 12:2). Vi är kallade att genom våra liv förvandla den värld vi lever i till något bättre.


- Mannakorn att tugga på under dagen: Anpassa er inte efter denna världen. Anpassa er istället till att reflektera Herrens närvaro på jorden.

_______________
Innehåll kapitel 12:

Rehabeam överger Herrens undervisning.
Egypten anfaller Juda, intar städerna och rövar guldet i Templet.

Rehabeam vänder sig åter till Herren och blir räddad.

Kommentar:
Berättelsen om Rehabeam följer det mönster som så ofta upprepas i Gamla Testamentet:
1/ Folket avfaller från Herren (vers 1)
2/ Herren tar bort sin skyddande hand och fienderna går till angrepp (vers 2-4)
3/ Folket ödmjukar sig inför Herren (vers 6-7) 
4/ Herren mildrar straffet (vers 7-8). Den egyptiske kungen plundrar Jerusalem och gör Juda skattskyldigt till Egypten, men Rehabeam fick fortsätta att leva och regera i Juda.

Händelseförloppet följer Salomos bön (6:24-25), och Guds svar på bönen (7:14).

Summan av Rehabeams regering är att den ledde till en katastrof. Rehabeam ärver kungamakten över en stormakt. Militärt, ekonomiskt och kulturellt. Rehabeams handlingar leder till att riket splittras i två riken och Jerusalem plundras.

Till eftertanke:
Hur är det med Guds församling idag? I vår iver att behålla det inflytande kyrkan fått kan den vara villig att kompromissa med Guds ord. Av fruktan att behålla det ekonomiska stöd kyrkan får av individer och samhället kan den vara villig att överge Herrens undervisning på punkt efter punkt.
- Hur stämmer det med församlingen idag?
- På vilka områden frestas församlingen att överge Bibeln undervisning?

Hur är det med oss personligen idag? För att bli accepterade på arbetsplatsen kanske vi överger Herrens undervisning. Av fruktan för att bli utstötta eller förlöjligade.
- Hur stämmer det överens med mig själv?

Inga kommentarer: