29 dec. 2020

Bibeln är världens mest lästa bok



-
Eva Marklund i Inblick -
År 2021 har Inblick lanserat som Bibelns år. Ett år att lyfta fram den urkund som hela den västerländska kulturen och traditionen vilar på. I dagens Sverige har den ingen framstående plats och många har bristfällig kännedom om Bibelns innehåll. Annika Borg, präst, teologie doktor och författare, som skrivit en bok med titeln Bibeln på mitt sätt menar att Bibeln rymmer många nycklar och kunskap till vår historia som vi blir fattigare utan. Hon anser att utan den blir vi rotlösa.

– Det finns ingen aktiv kunskap om Bibeln idag och det är en förlust. Det gör att vår kultur saknar en klangbotten och det skapar en stumhet. Jag vill att folk ska ta fram Bibeln och börja läsa den, säger hon i en intervju i Svenska kyrkans tidning.
Bibeln ligger etta på listan av världens mest lästa böcker. Denna upptäckt har även bokentusiasten James Chapmans gjort. På hans lista kommer Bibeln på första plats, följd av Maos lilla röda på andra. Uppgifter finns om att upplagan av Bibeln ligger på minst 2,5 miljoner. Om alla exemplar staplas till ett torn kan den sträckan mätas i en längd av 100 000 mil. En sträcka som räcker två och ett halvt varv runt jordklotet.

Bibelns budskap har präglat västerlandet. Om vi är uppmärksamma kan vi märka det i arkitektur, musik, litteratur och inte minst vår tideräkning som räknas från och med Jesu födelse. 

Läs mer här:  http://www.inblick.se/opinion/2020/12/25/bibeln-ar-varldens-mest-lasta-bok

Inga kommentarer: