14 dec. 2020

UTMANINGEN 14 dec - 2 Krön 6

 


HERREN HÅLLER VAD HAN LOVAT

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 6
Läs bibeltexten här

"Och HERREN har hållit det löfte han gav, för jag har kommit i min fader Davids ställe och sitter nu på Israels tron, så som HERREN lovade, och jag har byggt huset åt HERRENS, Israels Guds, namn." (2 Krön 6:10 FB)

Salomo håller tal och ber vid templets invigning. Han återkommer gång på gång till att Herren håller vad han lovat och ber om att Herren också i framtiden ska hålla vad han lovat.

"Välsignad vare HERREN, Israels Gud, som med sina händer har fullbordat vad han med sin mun lovade" (vers 4)
"...så som Herren lovade..." (vers 6)
"...du som håller vad du lovade..." (vers 15)

Gud har inte förändrat sig. Han är densamme. Han håller också idag det han har lovat.

- Han har lovat att var och en som åkallar hans namn ska bli frälst (Apg 2:21)
- Han har lovat att utgjuta sin Ande över alla människor (Apg 2:17)
- Han har lovat att förlåta dina synder (1 Joh 1:9)

Om du tror på hans ord kan hans löften bli verklighet också för dig. Du kan lita på Gud. Du kan ta honom på hans ord. Lyft din blick och ta emot det han har lovat. 


- Mannakorn att tugga på under dagen: Ta Gud på orden!
________________
Innehåll:
- Vers 1-11
Salomo talar till folket

- Vers 12-42
Salomo ber till Gud

Kommentar:
Då Salomo talat till folket faller han på knä inför hela Israels församling och ber till Gud. Det var inte vanligt att se en kung knäböja inför någon. Att knäböja inför någon innebar att underordna sig en högre auktoritet (vers 13). Salomo hade mycket väl kunnat använda detta tillfälle för att upphöja sig själv för allt han åstadkommit, men Salomo uttryckte sin kärlek och tacksamhet till Gud genom att böja sig för honom.

I bönen till Gud ber Salomo gång på gång att Gud ska förlåta sitt folk om de begår någon synd och sedan vänder om från sin synd vänder sig till Herren (vers 22-30). För Salomo var medveten om att det inte finns någon människa som inte syndar (vers 36). Att ingen människa är utan synd upprepas senare av Salomo i Predikaren 7:21, och ännu senare av Paulus i Rom 3.23 och Johannes i 1 Joh 1:10.

Salomos bön om att Herren ska förlåta om människorna syndar och sedan omvänder sig till Gud, blir i Nya Testamentet ett löfte från Gud: "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet" (1 Joh 1:9).

I Salomos bön finns även en profetisk dimension. Han ber om att i framtiden även främlingar som inte tillhör Guds folk Israel ska komma för att tillbe Gud, "Så ska alla folk på jorden lära känna dig" (vers 32-33). Den visionen för Jesus senare över till sina lärjungar: "Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar" (Matt 28:19).

Till eftertanke:
Gud har inte förändrat sig. Han är densamme. Han håller också idag det han har lovat.
- Han har lovat att var och en som åkallar hans namn ska bli frälst (Apg 2:21)
- Han har lovat att utgjuta sin Ande över alla människor (Apg 2:17)
- Han har lovat att förlåta dina synder (1 Joh 1:9)

- Om du tror på hans ord kan hans löften bli verklighet också för dig. Du kan lita på Gud. Du kan ta honom på hans ord. Lyft din blick och ta emot det han har lovat.

Inga kommentarer: