29 dec. 2020

UTMANINGEN 29 dec - 2 Krön 21

 ETT SORGLIGT KAPITEL

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 21
Läs bibeltexten här

"Så säger HERREN, din fader Davids Gud: Du har inte vandrat på din fader Josafats vägar eller på Asas, Juda kungs, vägar, utan du har vandrat på Israels kungars väg och förlett Juda och Jerusalems invånare till avgudadyrkan." (2 Krön 21:12-13 FB)


Joram blev kung över Juda efter sin far. Han börjar med att döda alla sina bröder, han slutar vandra på Herrens vägar och han förleder folket att följa avgudarna. Detta är ett alltigenom sorgligt kapitel med avfall från Gud.

Idag kanske det inte är så vanligt att döda sina bröder, men desto vanligare är det kanske att någon slutar vandra på Herrens vägar och att någon förleder folket att följa avgudarna.

Det är allvarligt att lämna Herren och att sluta vandra på hans vägar, men ännu allvarligare är det om vi förleder andra människor att överge Herren. Jesus säger i Mark 9:42: "Den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom är det bättre att en kvarnsten läggs om hans hals och han kastas i havet."

 
- Mannakorn att tugga på under dagen: Hur lever jag mitt liv? Drar det människor till Gud, eller leder det människor bort från Gud? 
__________________
Innehåll:
Joram blir kung efter Joshafat.
Han dödar sina bröder och leder sitt folk bort från Herren.
Han dör utan att någon saknar honom (vers 20)

Kommentar:
Joshafat hade huvudsakligen varit en god kung som vandrade på Herrens vägar, men han gjorde några felaktiga handlingar som kom att få långtgående konsekvenser för historien.

Den felbedömning som fick störst konsekvenser var att Joshafat lät sin son Joram gifta sig med Atalja, som var dotter till kungen i Nordriket Israel (vers 6).

Då Joram hade blivit kung dödade han alla sina bröder för att ingen av dem skulle kunna göra anspråk på tronen. Joram införde också Ataljas religion från Nordriket och byggde offerhöjder på bergen i Juda och "förledde Jerusalems invånare till trolöshet och förförde Juda" (vers 11).

Profeten Elia kommer då till Joram och frambär ett budskap från Herren om att Joram har dödat sin bröder och avfallit från Herren och uppfört offerhöjder för avgudarna. I profetian får Joram veta att han kommer att bli sjuk och dö inom en nära framtid, vilket också skedde. 

Slutet för Joram blev att han gick bort utan att någon saknade honom och han begravdes inte bland kungagravarna (vers 20).

Till eftertanke:
Vi läser om många kungar i Israels och Judas historia. Några vände folkets hjärtan till Gud och någon förledde folket att överge Herren och att vända sig till avgudarna.
- Alla människor har någon form av inflytande på några eller många människor. Bidrar mitt liv till att vända människors hjärtan till Gud eller omvänt?
- Hur kan jag på ett bättre sätt bidra till att människor vänder sig till Herren?


Inga kommentarer: