30 dec. 2020

UTMANINGEN 30 dec - 2 Krön 22

 GUD VAKAR ÖVER SITT ORD

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 22
Läs bibeltexten här


"När nu Atalja, Ahasjas mor, såg att hennes son var död, stod hon upp och förgjorde hela kungasläkten i Juda. Men just när kungabarnen skulle dödas, tog kungadottern Joshabat i hemlighet bort Joash, Ahasjas son, från kungasönerna och förde honom tillsammans med hans amma in i sovkammaren" (2 Krön 22:10-11 FB)


Atalja, Ahasjas mor bestämde sig för att döda alla av Davids hus. Hon ville inte ha konkurrenter till tronen.

Men Gud hade långt tidigare sagt till kung David: "Ditt hus och ditt kungadöme skall bestå inför mig till evig tid, ja, din tron skall vara befäst för evig tid." (2 Sam 7:16). Gud vakar över att hans ord går i uppfyllelse.


Då alla kungabarnen skulle dödas fanns det en som blev gömd i sovkammaren. Han var sedan gömd i Guds hus i sex år, hela Ataljas regeringsperiod. Många år senare gömdes Jesus då Herodes beslöt att döda alla gossebarn (Matt 2).


Gud vakar över sitt ord. Du kan lita på Guds ord. Jesus sa: "Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav,  inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett." (Matt 5:18)

-
Mannakorn att tugga på under dagen: Du kan lita på Guds ord
_________________
Innehåll:
Ahasja blir kung i Juda och dödas.
Ahasjas mor tar sedan makten och dödar alla av Davids hus,

utom Joash som gömdes undan.

Kommentar:
Här ser vi konsekvensen av Johafats tidigare beslut att låta sin son gifta sig med Atalja, dotter till kungen i Nordriket. Detta gjorde Joshafat för att bilda en militärallians med Nordriket (18:1).

Då Joshafat dog blev hans son Joram kung i Juda. Det var han som var gift med Atalja. Atalja gjorde så att Joram följde sin hustrus religion från Nordriket och gjorde det som var ont i Herrens ögon (21:6). 

Då Joram dog, efter att ha varit kung i Juda i åtta år blev Jorams och Ataljas son Ahasja kung och han regerade i Jerusalem i ett år. Hans mor förledde honom att leva ogudaktigt och han gjorde det som var ont i Herrens ögon (vers 3-4).

Efter att ha varit kung i ett år blev Ahasja dödad och Ahasjas bröder hade blivit dödade tidigare (vers 1). Då både Ataljas man och hennes son var döda tog Atalja makten och dödade hela kungasläkten i Juda (vers 10).

"Men Herren ville inte fördärva Davids hus, på grund av det beslut av det förbund han slutit med David" (21:7). Man lyckades gömma ett av kungabarnen, Joash, och han hölls gömd i Guds hus de sex år som Atalja regerades i landet (vers 12).

Till eftertanke:
Gud vakar över sitt ord. Det Gud har sagt kommer att ske. Du kan lita på Guds ord. Du kan ta Gud på orden.
- Hur är ditt förhållande till Guds ord?

 

Inga kommentarer: