7 apr. 2009

Biskopen säger nej till kyrkovigsel

Nya Värmladstidningen (nwt) skriver:
"Svenska kyrkan bör avstå från den juridiska vigselrätten.Det anser Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstads stift, i den känsliga frågan om samkönade äktenskap.Han reserverar sig skriftligen mot majoriteten inom både Domkapitlet och stiftsstyrelsen. Båda församlingarna säger ”ja” till att Svenska kyrkan behåller den juridiska vigselrättenSom biskop är Esbjörn Hagberg ordförande i både stiftsstyrelsen och Domkapitlet.

För en vecka sedan bestämde riksdagen att homosexuella par får gifta sig på samma sätt som heterosexuella par.
I Karlstads stift har både stiftsstyrelsen och Domkapitlet sagt ”ja” till att kyrkan behåller den juridiskt bindande vigselrätten.
Och detta oavsett om det är ett homosexuellt eller ett heterosexuellt par.
Men biskopen Esbjörn Hagberg, stiftschef och ordförande i både stiftsstyrelse och Domkapitlet, anser annorlunda.
Den markeringen kommer inte som en stor överraskning. Esbjörn Hagberg har vid olika tillfällen klargjort sin uppfattning. Tydligast gjordes det i form av en stor debattartikel undertecknad av Hagberg och åtta andra svenska biskopar.
Denna gång blir Karlstadsbiskopens motstånd mer synligt.
Nu reserverar han sig mot de kyrkliga myndigheterna i det egna stiftet.
Esbjörn Hagberg anser att ”kyrkan bör stå fri och vara oberoende från den statliga makten”.

2 kommentarer:

Jonas sa...

Det visar ju att biskop Esbjörn i sanning är en stor Gudsman som följer evangeliet och inte vad som är politiskt korrekt. All heder åt honom!

Janne sa...

Jag har en vän som sitter med på sk. kyrkomöten. En gång sade han. -Jag måste få fråga en sak. Hur många är det här, som tror på JESUS? Två stycken räckte upp sin hand. Sedan frågade han de övriga. -Ni andra då? Vad gör ni här?
Är det inte så att de som jobbar i kyrkorna och det kyrkliga är representanter för det himmelska? och ändå inte tror på sin arbetsgivare? KONSTIGT tycker i alla fall jag!!!!