15 apr. 2009

"Nya EU-lag kan tvinga kyrkor att ha anställda med anna tro"

Dagen skriver:
"Bryssel. Kristna påtryckargrupper inom EU oroas av ett förslag till ny lag mot diskriminering, som parlamentet röstade för i förra veckan.
Avsikten med lagförslaget är att utöka skyddet mot diskriminering på grund av ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning. Från början handlade det enbart om diskriminering på arbetsmarknaden men under arbetets gång har den vidgats till att gälla även andra områden, som till exempel utbildning. Det är bland annat av det skälet som det finns kritik. Kan det bli inskränkningar i rätten för en fristående religiös skola att anställa de lärare man anser lämpliga?"

Det borde vara en självklarhet att en idéburen organisation har rätt att anställa människor som delar den idé som är grunden för verksamheten.

Det som bygger den idéburna organisationen är kraften i själva idén. Att tvingas anställa medarbetare med annan eller till och med motsatt idé försvagar kraften i en idéburen organisation. De flesta skulle nog inte anse det vara politisk diskriminering om socialdemokraterna föredrog en arbetssökande med socialdemokratiska värderingar framför en arbetssökande med moderata värderingar. Det handlar inte om politisk diskriminering, det handlar om att vårda och värna idén.

Dagen-artikeln citerar även Inger Segelström:
Den svenska ledamoten Inger Segelström (S) sa sig vara chockad över att det fanns ledamöter som röstade emot. Hon konstaterade att "religion är förvisso viktigt för många européer, vilket jag respekterar, men vi lever i ett sekulariserat samhälle."

Jo, vi vet nog om att vi lever i ett sekulariserat samhälle, men det måste ju inte betyda att vi ska ha en sekulariserad kyrka.

peppebaron

1 kommentar:

Anonym sa...

För anställning som präst har givetvis tron betyelse, men om de skall anställa en VAKTMÄSTARE (som exemplet i orginaltexten)

Politiska organisationer bryr sig knappast om ifall deras vaktmästare råkade rösta för något annat parti, varför skall kyrkor bry sig?
En vaktmästare är inte där för att agera präst, utan har en smula andra uppgifter....
Så länge han är kvalificerad och uppfyller det som han skall göra, varför skulle tron spela någon roll?