30 apr. 2009

Enögd nyhetsrapportering

Sydsvenskan.se skriver med anledning av den nu gamla nyheten att Siewert Öholm vill starta en svensk TV-kanal:
"Siewert Öholm vill starta en kristen tv-kanal. Andreas Ekström undrar om den gamle debattledaren blivit trött på världen.
Man kan förstås hävda att det tyder på en viss trångsynthet, om man känner att man måste ha gudsfiltret på under sitt dagliga nyhetsintag för att stå ut, om man som kristen tycker att de värde­neutrala utgångspunkter som präglar Rapport och Aktuellt inte duger."

Artikelförfattaren skriver vidare i sitt inlägg att Siewert Öholm vill samarbeta med Fox News som i inlägget betecknas som "skrattretande enögd".

Det är möjligt att artikelförfattaren har rätt då han betecknar Fox News som enögd, men det verkar som om artikelförfattaren inte ens är enögd, utan helt blind, då han betecknar nyhetsrapporteringen i Rapport och Aktuellt som värdeneutral.

Hur kan man tro att en nyhetsrapportering är värdeneutral? Både urvalet av nyheter och presentationen är naturligtvis präglad av någons uppfattning. Den som jämför nyhetsrapporteringen i SVT med rapporteringen i många utländska medier, då man bevakar olika konflikter i världen, förstår snart att nyhetsrapportering inte är värdeneutral. Varken i SVT eller i utändska medier.

peppebaron

Läs också Dagen

Inga kommentarer: