12 apr. 2009

Därför vågar allt fler intellektuella närma sig tron

Alf Svensson skriver på Newsmill:
"Dagens sekulära fundamentalister hävdar att det strider mot förnuftet att tro på Gud. Men många av historiens främsta intellektuella har varit djupt religiösa, och så lär det vara även i framtiden. Det skriver Alf Svensson.

Det är antiintellektuellt att inbilla sig själv och andra att enbart de ting som kan ses och/eller vetenskapligt förklaras och de tankar som kan tänkas är vad som existerar. Det går givetvis inte att bevisa Guds existens, men det går faktiskt att klargöra att vi människor - genom hela historien - har fått vidga och revidera våra cirklar hur vetenskapliga dessa än har ansetts vara. Och det fordras inga enorma sjöar av visdom för att tillstå att Skriftens ord, att vi människor enbart ser endels, är rena rama sanningen. Vi kommer heller aldrig att klara av mer än "endels" hur mycket vår kunskap än växer till.

I vårt land, för att nu inte säga i vår vrå av världen, har en del opinionsbildare krängt på oss uppfattningen att det skulle vara mer förenligt med högt IQ att förneka Guds existens än att tro på den. Den sekulära fundamentalismen har i många kolumner och på många kultursidor tagit över den religiösa fundamentalismen. Högljutt hävdas det att Gud inte finns. Kanske är det så att de som anser att han finns automatiskt känner ett stråk av ödmjukhet och undran dra över tillvaron och därför inte behöver höja rösten så till den grad som de som tror på ingenting ofta gör.

Det förvånar inte om det runtom i vårt land finns personer som anser att de ska känna sig undermåliga för att de tror på Gud och kallar sig kristna. Men rader av Nobelpristagare - och det är väl inte precis personer som är svaga i förnuftet och kunskapen - är gudstroende."

Läs hela inlägget på Newsmill>>

Inga kommentarer: