19 jan. 2011

Får kyrkan diskriminera?

Svenska Dagbladet, Kyrkans Tidning och Dagen (se länkar nedanför) kommenterar att en homosexuell nekades jobb som präst.
Får kyrkan diskriminera är det många som frågar sig? Svaret måste bli ett klart ja.  En femåring får naturligtvis inte ett jobb som präst och en troende muslim kommer förmodligen att diskrimineras om han söker prästjobb.


Då man talar om diskriminering i kyrkan måste man ta hänsyn till åtminstone tre olika scenarier för om diskriminering ska godtas eller inte.


1/Kyrkan får aldrig diskriminera hjälpsökande. Om det gäller att dela ut soppa, kläder eller annan hjälp bör det inte spela någon ingen roll vem den hjälpsökande är eller vad han/hon har gjort.


2/Alla kyrkor har diskriminerande regler om vem som får vara medlem. En del kyrkor har krav på ett klart uttalad tro, andra har krav på att den som vill bli medlem har gått igenom en speciell dop-ceremoni, och ytterligare några kyrkor har krav på medlemmarnas moraliska levnadsförhållanden.


3/Det är rimligt att man ställer större krav på den som ska vara präst/pastor än det man ställer på en person som "bara" är medlem. En kyrka bygger på en speciell tro. Det är ett högst rimligt krav att den som vill vara präst eller pastor delar sin kyrkas tro. De allra flesta församlingar på jorden har en klart uttalad tro som också får etiska konsekvenser då det gäller att leva tillsammans som ogift eller homosexuell, och i de sammanhangen är det förmodligen självklart att den som inte delar den tron inte kan vara präst/pastor.
I det fall som kommenteras i tidningsartiklarna nedan är förhållandet annorlunda. Här handlar det om en kyrka som har lämnat den tro som kyrkan haft under flera hundar år. Svenska kyrkan accepterar och till och med välsignar homosexuella äktenskap. I det sammanhanget blir det svårt att förstå att en präst diskrimineras på grund av att hon lever på ett sätt som kyrkan välsignar.


/PB

Homosexuell präst anmäler pastorat till DO (Kyrkans Tidning 18.1.11)
Homosexuell nekades prästjobb (Svenska Dagbladet 18.1.11) 
DO får anmälan från lesbisk präst (Dagen 18.1.11)

Inga kommentarer: