19 jan. 2011

rupebas morgonkoll den 19/1

Tema: Kyrkan och Homosexualitet 
Homosexuell nekades prästjobb
Svenska Dagbladet - "En kyrkoherde i ett pastorat i Strängnäs stift anklagas för att ha nekat en präst jobb på grund av att hon är homosexuell.
I ett samtal med en annan anställd i stiftet ska kyrkoherden ha sagt att han visste att prästen var ”en sån”, och att han lovat ledningen att ingen ”sån” fick komma dit."


Kristna värdshusägare stoppade gaypar – fick böter
Dagen - "Värdshusägarparet Peter och Hazelmary Bull i Cornwall vägrade att hyra ut ett dubbelrum till två homosexuella män 2008. Nu har de dömts till böter.
Policyn att enbart hyra ut dubbelrum till gifta heterosexuella par har gällt sedan de öppnade värdshuset 1986, och policyn finns tydligt klargjort på hemsidan."


Etiopisk kyrka: Homovigslar skadar ekumenik
Kyrkans Tidning - "Svenska kyrkans beslut att viga homosexuella par skapar skapar fortsatt oro i Etiopiska Mekane Yesus-kyrkan. I ett brev till Svenska kyrkan skriver Mekane Yesus-kyrkan att den långa gemensamma relationen äventyras av beslutet."
DO får anmälan från lesbisk präst
Dagen - "Ett pastorat är anmält till Diskrimineringsombudsmannen av en lesbisk präst. Prästen anser sig ha blivit nekad ett vikariat på grund av sin sexuella läggning. I anmälan säger sig prästen först ha fått ett positivt svar, och den dåvarande kyrkoherden lovade att höra av sig, men sedan behövdes inte hennes tjänster."

Inga kommentarer: