11 jan. 2011

TAKET LÄCKER!!


Intryck från livet i Riga.
Vi bor i ett av de finare husen på Bruniniekugatan i Riga. Med ett av de nyaste taken. Jämfört med många av de förfallna husen på gatan är vårt hus en pärla. Därför var det en överraskning för mig förra vintern då flickorna i lägenhet 15, tre våningar ovanför oss, ringde förtvivlat och sa att taket läckte och det var fullt med vatten i deras lägenhet.
Jag gick upp till deras lägenhet och det läckte verkligen. Inte bara lite, utan det forsade in och flickorna ägnade sig åt  fortlöpande tömning av hinkar och upptorkning med badhanddukar och allt annat som kunde användas. Inte så många dagar senare hände samma sak på Betania, huset där Riga 2 och Officersskolan är inrymt. Det forsade in vatten och flera innertak blev helt förstörda.
Vi ringde förstås försäkringsbolaget och frågade om ersättning. Men de tänkte inte betala ut någon ersättning för läckande tak var helt normalt. Det hände över hela Riga. Och försäkringsbolag betalar inte ut ersättning för det som är helt normalt.

Förra sommaren reparerades taken av experter. Vi hade besiktning av taken och experterna talade om varför det hade läckt in vatten och vad som behövde göras för att taken skulle sluta läcka. Arbetet blev utfört och betalt.
På Betania reparerades innertak och fönsterbågar och allt annat som blivit förstörd under översvämningen. För dit skulle det snart flytta in fyra kadetter och där skulle snart skolan starta för de åtta kadetterna som blivit antagna för utbildning.
Vi kände oss redo att möta den kommande vintern med tillförsikt och nyreparerade tak. Taken höll helt tätt ända fram till vintern kom. Många av lägenheterna på Bruniniekugatan läckte och på Betania forsade vattnet in. Kadetter måste evakueras till tillfälliga lösningar och experterna måste ånyo kallas in för att förklara varför vattnet forsar in i nyreparerade tak. De nya förklaringarna kommer säkert att innebära förslag på vad som måste göras för att det inte ska läcka in igen och hur mycket det kommer att kosta.
I går kom det ett SMS från en kårledare i en stad söder om Riga som berättade att taket läcker och att det blivit översvämning i huset…
Vad jag alltid har trott är att man har tak för att vattnet från himlen inte ska komma in i huset. Men man får ständigt lära nytt. I Riga är det normalt att vattnet uppifrån också kommer in i husen.
/PB

Inga kommentarer: