Stefan Gustavsson skriver i Svenska Evangeliska Alliansens nyhetsbrev:
"Det är med sorg som jag konstaterar att samma dag som Europaparlamentet diskuterade den senaste tidens attacker mot kristna minoriteter, tvångsflögs flera kristna tillbaka till Irak. Trots varningar från en rad internationella organisationer, däribland UNHCR och Amnesty, gör svenska Migrationsverket bedömningen att ingen av dem har några skäl att få stanna.
Även svenska Röda korset är kritiskt. Så här skrev de i ett pressmeddelande i onsdags:
"Röda Korset är starkt kritisk till att Sverige idag verkställde dagens uppmärksammade tvångsutvisning av irakier till Bagdad. Detta då det enligt uppgift fanns personer ombord på planet som tillhör särskilt utsatta grupper eller personer som kommer från områden i Irak där FN:s flyktingorgan UNHCR anser är särskilt allvarligt och dit ingen bör utvisas. Dessa personer har behov av skydd.
Röda Korset anser att Sverige i sina beslut inte tagit tillräcklig hänsyn till den försämrade säkerhetssituationen för flera grupper i Irak likväl som i vissa regioner och områden."
I inledningen av Europaparlamentets debatt var EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton tydlig med att EU inte kommer att vända de kristna minoriteterna ryggen. Den bästa reaktionen på extremism är att stå enade internationellt, betonade hon och fördömde förföljelserna. Efteråt följde en lång debatt där flera parlamentariker med kraft fördömde förföljelsen av de kristna i Mellanöstern.
Tragiskt nog deltog ingen svensk Europaparlamentariker. Trots övriga Europas vakenhet över kristna minoriteters utsatthet, är detta verkligen Sveriges blinda fläck. Samma dag som EU fördömer förföljelserna utvisar Sverige kristna.
Enligt regeringens regleringsbrev för Migrationsverket har man till den 1 juni i år att redovisa hur kompetensen om religionstillhörighet ska bli bättre. Det är oansvarigt att inte invänta den utredningen när det enligt Amnesty ingick minst 14 personer från särskilt farliga provinser i den grupp som tvångsutvisades i onsdags. SEA uppmanar därför alla som vill stå upp för de mänskliga rättigheterna att använda sig av våra brevmallar på vår hemsida till Migrationsverket och migrationsministern och påminna dem om detta.
Min förhoppning är nu att Migrationsverket skickar ut en bred inbjudan till kyrkor och andra aktörer i det civila samhället med expertkunnande för att säkerställa religionskompetensen."
Du kan prenumerera på SEA:s nyhetsbrev här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar