5 jan. 2011

Vad är ett äktenskap?

Många frågor som har varit självklara för tidigare generationer blir mer och mer ifrågasatta. En sådan fråga handlar om vad ett äktenskap egentligen är. Stefan Swärd ger i en kommentar till ett blogginlägg sin syn på äktenskapet och definierar det utifrån fem punkter:
"Jag har i min roll som pastor försökt undervisa i alla år att ett kristet äktenskaps ingående består av fem delar. 
1. Man behöver överge sina föräldrar och bilda en ny familj, enligt skapelseorden, överge sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru. 
2. Att gifta sig är att ingå ett förbund med Gud, det är det kännetecknande för ett kristet äktenskap. Hur detta förbund exakt ingås ges inga detaljregler om i Bibeln, men trohetslöften m.m. brukar vi i praxis räkna in. För en kristen är det naturligt att detta görs i församlingsmiljön 
3. Det tredje är att offentligt tillkännage detta, det brukar göras i någon form av bröllop och offentlig proklamation, att vi nu lämnar våra föräldrar för att bilda en ny familj och börja leva samman. Något av offentligheten har vi ju i svenska lagstiftningen, genom att det ska vara minst två vittnen närvarande - en miniminivå. 
4. Bröllopet, förbundet, sammanflyttandet bekräftas genom sexuella föreningen. 
5. förhållandet regleras lagligt. Man är lagligt gifta med varandra som det står i Rom 7. Alla civilisationer har haft någon form av laglig reglering av äktenskap. Även i den sekulära svenska lagstiftningen är det en stor skillnad på att bo sambo och att vara gift. I nödfall kan den sista delen med juridiken skippas, om det av någon anledning inte går. Exempel var baptistäktenskap på 1850-talet då baptisterna vägrade att vigas i kyrkan, och därmed inte fick ingå ett lagligt äktenskap. Historiskt sett är det dock mycket ovanliga situationer."

Inga kommentarer: