5 juli 2015

Tidig söndagsmorgon i London den 5 juli

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och denna söndag vaknar vi upp i London och Frälsningsarméns världskongress BOUNDLESS 2015.
Mellan 15 och 16 tusen frälsningssoldater har varit samlade i London för kongressen. Det är imponerande att blicka ut över havet av människor som varit samlade i O2-arenan.

Men 15 tusen frälsningssoldater märks även ute i folkvimlet utanför kongressarenan. Tunnelbanevagnarna är fyllda av uniformerade frälsningssoldater. En av dagarna stängde man av tunnelbanestationen vid O2. Det gick helt enkelt inte att få av fler människor på perrongen. Tåget bara körde förbi stationen och vi fick vänta på en annan station till dess att havet av frälsningssoldater hade lyckats komma vidare några meter mot O2-arenan.
The 2O-arena

Vi har naturligtvis träffat många gamla bekanta från Lettland, Norge, Sverige, Island, Färöarna och många andra delar av världen. Många har påpekat att jag börjar se gammal ut (se bilden till vänster). Men det är nog bara elakt förtal. Jag antar att det beror på att människorna jag mött blivit äldre och ser lite sämre nu för tiden.

Vi träffade många elever från den tid Rut och jag var lärare på Frälsningsarméns folkhögskola på Jelöy i Norge för 35 år sedan. Många av dem blev senare officerare i olika länder och det är naturligtvis en välsignelse att se dem bevarade och i full tjänst i frälsningskriget.

Att Frälsningsarmén är en världsvid rörelse som arbetar i 126 länder var synligt i kongressen med musikgrupper från alla delara av världen. Det bjöds på fantastiskt fin musik. Som "gammal" hornmusikant uppskattade jag musikkårerna från Afrika, Sydamerika, Australien, USA och Europa. Fantastisk fin musik. Jag uppskattade och Mannssambandet från Norge som hade en storslagen konsert en sen kväll på O2.

Det var också en god del tankeväckande undervisning på samlingarna. Undervisningen utmande oss till att vara det vi heter; en armé som förmedlar frälsning till en värld som verkligen inte ser ut att bli bättre och bättre.

Alla musiker och förkunnare får ursäkta men de starkaste intrycken var att lyssna till de många vittnesbörden. Att höra berättelser om människor från olika delar av världen som fått ett radikalt, livsförvandlande möte med Jesus. Människor som rest sig från missbruk, missär, vanliga medelsvensson liv och fätt ett helt förvandlat liv. De berättelserna och intrycken sitter kvar!

Idag söndag är det kongressens sista dag. Det kommer att bli en stor marsch nerför The Mall till Buckingham palace. En stor manifestation och demonstration genom Londons gator.

Sedan är kongressen slut. Frälsningsarmén har firat sin 150 års födelsedag. Men det är inte nu det slutar. Det är nu det börjar. Frälsningssoldater vänder tillbaka till sina hemkårer. Många till små förhållanden. Men många vänder tillbaka med ny entusiasm och är inställda på att vara det vi heter: En frälsnings-armé.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: