7 juli 2015

Vad har hänt med stridsropet?

Låt mig säga det på en gång. Jag talar inte här om tidningen Stridsropet, utan om det stridsrop Israels barn hävde upp då de skulle inta Jeriko (Jos 6:15).

Josua bok är en spännande bok. Den handlar om att inta ny mark. Josua bok har många paralleller med Apostlagärningarna i Nya Testamentet. Den boken handlar också om att inta ny mark "ni ska vara mina vittnen i Jerusalem, Judeen, Samarien och intill världens ände" (Apg 1:8). Och så blev det.

Det finns också många paralleller i kyrkohistorien. Då Frälsningsarmén kom till Sverige intog man ny mark och "öppnade eld" på den ena platsen efter den andra och på några få år växte det på de flesta orter i Sverige fram ett hus med skylten "Frälsningsarmén".

Då Israels barn skulle inta Jeriko sa Herren till folket att göra två saker: stöta i horn och höja ett härski, ett stridsrop.

Stöter i horn gör vi förvisso fortfarande. Det är en konst som vi verkligen förfinat, även om vi ibland glömmer bort varför vi stöter i horn. Men vart har stridsropet tagit vägen? Jag saknar inte själva ropet, men det som hänger samman med kriget. Jag kan sakna medvetenheten att vi befinner oss i krig.

En armé som inte befinner sig i krig övar i ett låtsaskrig. Man uppför sig som om man befann sig i krig. Man har låtasfiender, låtsasvapen och låtsassegrar. Till slut kan det till och med bli så att soldaterna tror att det räcker med att se ut som om det vore krig.

Men vi kristna är i krig på riktigt. Människor runt omkring oss går förlorade på riktigt, inte på låtsas. Jesus kom för att de som tror på honom inte ska gå under, utan ha evigt liv (Joh 3:16). Det handlar om liv och död!

Men istället för att mobilisera och gå ut i strid ser det ibland ut som att vi drar oss tillbaka och lever våra liv i kasernerna långt bort från stridsfältet.

Man vinner inga slag i kasernerna. De enda slag man vinner i kasernerna är låtsaskrigen i våra dataspel.

Josua fick uppdraget att inta ny mark. Det finns mark att inta också för oss idag. Jesus ber oss lyfta blicken och se oss omkring. Runt omkring oss finns det mogna fält som är redo att skörda (Joh 4:35). Det finns ny mark att inta.

Och till och med om du blivit gammal finns det fortfarande ny mark att inta. Då Josua hade levt ett långt liv och intagit ny mark, så slutar det inte där. Herren säger till honom: "Du är en gammal man, men av landet återstår mycket att ta i besittning" (Jos 13:1).

/PB

Inga kommentarer: