3 apr. 2009

Från homokyss till månggifte

Svallvågorna efter Riksdagens beslut om ny äktenskapsbalk börjar nu komma. Bilden på Mona Sahlins heta homokyss börjar nu bli berömd. Dagen skriver:
"Mona Sahlin kysser RFSL:s Ulrika Westerlund sedan beslutet om en könsneutral äktenskapslag tagits av riksdagen. Bilden på kyssen valsar runt i medierna. Pr-experter tror dock inte att S-ledaren tjänar på att visa upp sig på det sättet.
- Ett pr-mässigt klavertramp. Jag ser det som en populistisk handling. Faktisk så trodde jag att partiledaren för Sveriges största parti kunde visa sitt samtycke på ett annat sätt än så här, säger Göran Sachs, senior advisor på kommunikationsbyrån Comvision, till Dagens Media."

Man kan fråga sig om kyssen verkligen är ett uttryck för kärlek och åtrå eller om den är ett försök av en partiledare med minskande opinionssiffror att försöka vinna några sympatier.

För min del får Mona Sahlin kyssa vad som helst. Men måste man verkligen ändra Sveriges lagstiftning för det.

I samma veva, inte alls oväntat, tas kravet på månggifte upp igen. Nu är det två representanter för två ungsomsförbund som för fram förslaget. Kyrkans Tidning skriver:
"Krav på "antalsneutral" samlevnadsbalk
I onsdags sade riksdagen ja till en könsneutral äktenskapslag. Samma dag gjorde två ungdomsförbund ett gemensamt utspel om en "antalsneutral" samlevnadsbalk.
Maria Ferm, språkrör i Grön Ungdom.Foto: Fredrik Hjerling"Vi vill så snart som möjligt gå steget längre, och införa en köns- och antalsneutral samlevnadsbalk... Juridiskt och ekonomiskt skydd ska inte vara avhängigt en romantisk, sexuell tvåsamhet", skriver Maria Ferm, språkrör i Grön ungdom, och Felix König, förbundsordförande i RFSL Ungdom, i ett
pressmeddelande.

"Vi står för en nyare, modernare syn på relationer än vad könsneutralt äktenskap innebär...Människor lever tillsammans i många olika familjekonstellationer i 2000-talets Sverige. Det handlar om allt från kompisar som delar lägenhet, vänner som bor i kollektiv, syskon som delar boende till andra regnbågskonstellationer. Staten bör inte lägga sig i av vilken anledning människor väljer att bo ihop — och staten bör inte heller premiera vissa, men inte andra", skriver Ferm och König."

Att två kompisar "som delar lägenhet" för kortare eller längre tid ska ha ekonomiska fördelar av det, behöver ju inte vara speciellt kontroversiellt. Men att skriva en samlevnadsbalk, eller äktenskapsbalk, som är både könsneutral och antalsneutral är att verkligen komma långt bort ifrån det som egentligen ligger i begreppet äktenskap.

Att två människor, en man och en kvinna, sluter ett förbund med varandra om att vara varandra trogna betraktas som det naturliga för ett äktenskap över hela jorden, och har gjorts så under alla tider. Det kan inga Riksdagsbeslut ändra på, hur gärna man än vill.

Jag frågar mig var barnperspektivet har tagit vägen. Är två kompisar som tillfälligt bor ihop den bästa uppväxtmiljön för ett lite barn?

peppebaron

Dagen

2 kommentarer:

Jerry sa...

Jag trodde kristna ägnade sig åt att få människor att må bra?

Att läsa exkluderande kristen smörja gagnar bara de redan frälsta, de som själva är bundna av tolkningar där begränsningen är allenarådande.

Så undrar ni varför sekulariseringen vinner mark? Tragiskt.

Lars Ewald Lenka sa...

Bra inlägg.

Jerry,

Nu är kristendomen inte någon "feelgood-rörelse" i den bemärkelsen men visst är det en viktig dimension att människor ska må bra. Men oavsett vad man tycker om religion så är din nedlåtande attityd till kristendomen rätt så osmaklig. Med pajkastning kommer man inte särskilt långt.