7 nov. 2011

Ärkebiskopen kritiserar regeringen

Ärkebiskop Anders Wejryd har skrivit ett protestbrev till statsminister Reinfeldt mot att Sverige i veckan som gick röstade emot ett palestinskt medlemsskap i Unesco.

Hur kan det komma sig att Svenska Kyrkans ärkebiskop går ut och tar ställning för den ena sidan i en komplicerad internationall konflikt?

Elisabeth Sandlund skriver i Dagen
:
"Det är inget fel att Svenska kyrkan engagerar sig i aktuella samhällsfrågor och ryter ifrån. Tvärtom borde detta kanske ske oftare, inte minst när det gäller förhållanden i Sverige. Men i det här fallet fanns det goda skäl att avstå från att markera att Svenska kyrkan står för en ensidig uppslutning på den palestinska sidan i en inflammerad och mångfacetterad konflikt.
Det är för det första en uppfattning som många av kyrkans medlemmar inte delar, hur kritiska de än kan vara mot delar av den israeliska politiken. För det andra har regeringen gett en fullgod och logisk kommentar till varför Sverige valde att rösta nej."

 Läs också:  Kyrkans Tidning   Svenska Dagbladet   Expressen
/PB

1 kommentar:

Lennart sa...

Bra skrivet av Sandlund!

För det första skall kyrkor försöka undvika att ta politiska ställningstaganden, i synnerhet när de har så lite på fötterna. Man ska kunna ha olika åsikter i politiska frågor i en kyrka.

För det andra, att som kyrka angripa Israel, Guds egendomsfolk. som hotas till sin existens av självmordsbombare och raketer, är under all anständighet.

Det ständiga pratet om att palestinierna har rätt till egen stat är nys eftersom det finns en palestinsk stat, Jordanien. Merparten av jordanierna är palestinier. Detta är kända fakta, som SvK inte låtsas om.

Dessutom, så länge palestinierna vägrar erkänna Israels rätt att existera, så kan man inte ställa sig på deras sida mot Israel i kravet på att få en "egen stat".