4 nov. 2011

rupebas morgonkoll den 4 november

rupebas morgonkoll

Psykologer och präster mår sämstDagens Nyheter - "Det råder stora skillnader i sjukskrivning och diagnoser mellan olika yrken, enligt en rapport från Försäkringskassan. Vanligast är ryggvärk, som mest drabbar förare och byggjobbare, och psykiska diagnoser, som dominerar bland präster och psykologer."  SvD
Dagen

Pastorerna i SAM och EFK stortrivs på jobbet
Dagen - "Hur är det att jobba som församlingsanställd? Pastorerna inom Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen tycker det är toppen. I alla fall enligt den enkät Dagen gjort bland pastorer i de båda samfunden."

Fler baptistförsamlingar lämnar samfundet
Sändaren - "Ytterligare några baptistförsamlingar har meddelat att de inte vill vara en del av Gemensam framtid och det kan bli fler.
— Det är en stor sorg, framför allt att församlingar ställer sig helt utanför samfundsgemen-skap, säger missionsföreståndare Karin Wiborn
."

Konstigt om vigseln i kyrkomötet
Kyrkans Tidning - "Kyrkomötets hantering av vigselfrågan är besynnerlig, principiellt konstig och teologiskt mycket tveksam.
Det ser ut som om man glömt att vigselbehörigheten inte längre är knuten till prästvigningen. Numer måste kammarkollegiet förordna vigselförrättare om vigseln skall få juridisk verkan. Vill kyrka n verkligen tvinga sina präster att bli statstjänstemän?
Vilka är de bärande motiveringarna för sådana tvångsåtgärder? Principiellt, teologiskt, mänskligt?
Och hur är det med logiken? Svenska kyrkan har skilts från staten. Varför ska den då i just det här avseendet odla en fortsatt statskyrklighet?"

Inga kommentarer: