17 okt. 2013

Avkristnad kyrka?

Då Svenska Kyrkan avyttrar en kristen lokal använder man en kyrklig ceremoni som kallas för att "avkristna" kyrkan. Det kan väl vara bra på flera sätt. Men är det så att ett helt kyrkosamfund kan bli avkristnat? Utan ceremonier ser det ut som om ett kyrkosamfund i Sverige håller på att avkristnas.

Det är i varje fall vad professor emeritus Eva Hamberg antyder i Världen idag. Hon säger om Svenska kyrkan "Det stora problemet är att man inte längre ser Jesus som kyrkans herre. Man verkar skämmas för Jesus och har förpassat honom ut i marginalen. Det här har inte börjat nu utan har varit tydligt länge. Jag har ofta tagit upp det som ett stort problem, en kyrka utan Jesus i centrum kan inte fortsätta vara en kristen kyrka."

Eva Hamberg är religionsvetare, pensionerad professor vid Lunds universitet och ledamot i kyrkans läronämnd. Hon säger att efter att ha övervägt detta i flera år har hon fått nog och går nu ur Svenska Kyrkan. Sekulariseringen i kyrkan har helt enkelt gått för långt.

I "Studio ett" i Sveriges Radio intervjuades Eva Hamberg om sitt avhopp. Hambergs synpunkter kommenterades av en biskop och en religionsvetare. Kommentarerna handlade om att man inte längre kan tala om synd i förkunnelsen, utan man måste i stället tala om ångest och tillkortakommanden. Kommentarerna handlade vidare om att man inte får vara tvärsäker i sin tro.

Om det är så att kyrkan inte längre får tala om synd förlorar Jesus död på korset sin betydelse. Jesus dog på korset för att han trodde att det var nödvändigt för att vi skulle kunna få förlåtelse för vår synd och bli frälsta.

Om man hyllar osäkerhet och hånar dem som som är tvärsäkra i sin tro, så gör man tvärtemot vad Jesus och resten av Nya Testamentet lär. Jesus beklagar vid upprepade tillfällen att hans lärjungar har för lite tro, men aldrig för mycket tro.

Kanske har Eva Hamberg rätt då hon ifrågasätter om en sådan kyrka är kristen. Kan det vara så att Svenska Kyrkan håller på att avkristnas?

Läs också
Kyrkans Tidning
Mikael Karlendals Blogg

/PB


Inga kommentarer: