24 okt. 2013

Stenarna ropar

”Förut lämnade folk Svenska kyrkan för att de inte trodde. 
Nu lämnar de den för att de tror.”

Det är inte ofta som jag håller en papperstidning i mina händer nuförtiden. Men förra veckan hände det. Jag råkade slå upp Dagens Nyheter och en artikel av kolumnisten Lena Andersson.

Den som skrivit artikeln anser sig nog inte vara kristen, men verkar vara extremt frustrerad över vad hon ser i svensk kristenhet. Det verkar som om till och med icke-kristna förväntar sig att kyrkan ska tro på sin egen tro. Då den inte gör det det längre efterlyses den tro som normalt annars angrips från dem som inte är kristna.

I Lukasevangeliet får Jesus en uppmaning att be sina lärjungar sluta vittna: ”Mästare, säg åt dina lärjungar att sluta.” Han svarade: ”Jag säger er att om de tiger kommer stenarna att ropa.”(Luk 19:39-40). Är det det vi ser hända. Då kyrkan inte längre vittnar om sin tro börjar de som inte är kristna efterfråga den.

Här kommer ännu ett citat från Lena Anderssons artikel: "Dunbolsterteologerna som har makten i Svenska kyrkan tycks ha som ideal att ju mer viktlöst och konturlöst ett tankegods är, desto mer fullfjädrat. Om någon, troende eller icketroende, efterlyser motsägelsefria resonemang är de där och hötter med fingret. Livet, säger de, består av motsägelser och oförklarliga underligheter, så varför skulle inte yttranden om livet göra detsamma?
De ägnar decennier åt att förstå Gud men om någon avkräver dem ett svar med någorlunda precision på vad de kommit fram till och ställer ännu en fråga efter att den första luftpastejen presenterats, är denna av den förkrympta sort som ”vill ha tvärsäkra svar på allt”. Denna puttrande konflikt har nått en ny kokpunkt i samband med utfrågningarna av ärkebiskopskandidaterna för några veckor sedan och därefter vevats i press och radio"

Läs gärna hela artikeln och lyssna till stenarna som ropar. Du hittar artikeln HÄR.

Inga kommentarer: