3 nov. 2018

En dödens kultur söker breda ut sig över Europa

- Birgitta Sacrédeus i Hemmets Vän -
I allhelgonatider går våra tankar till de som gått före, till jordelivets ändlighet och dödens oundviklighet för oss männi­skor. Men också i tacksamhet över dem vi fått möta och som inte längre finns ibland oss, om livets oersättliga gåva, helighet och framtidshopp.

Döden berör också lagstiftning och politik, i vårt land som internationellt. Ute i Europa gick det inte lång tid efter att Socialistpartiet PSOE släppts fram till regeringsmakten i Spanien på försommaren, innan det nya styret nu under hösten anser det vara dags att diskutera eutanasi, alltså läkarutförda självmord på patienter.

Uppenbart är att den socialistiska regeringen – som kom till makten med hjälp av liberala och regionala stödpartier – inte har något emot att följa den hårt kritiserade nederländska modellen. Den går ut på att förkorta människolivet för personer som så önskar – även omyndiga.

I Nederländerna kom den första godkännande lagen 2001 och antalet läkarutförda assisterade självmord på patienter har därefter varit i klart stigande.

Under lagens första decennium, på 2000-talet, handlade det om runt 2 500 människoliv. Ifjol, år 2017, hade den siffran långt mer än fördubblats, till 6 585 människor, vars liv slutade på detta sätt eller 18 personer per dag.

Det motsvarar 4,5 procent av alla dödsfall på ett år i Nederländerna eller att en av 22 nederländare avlider under dessa självmordsformer. Dessutom ökar andelen snabbt bland psykiskt sjuka att ta avsked av livet genom läkarutförda assisterade självmord.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: