23 nov. 2018

"Vem är det som ockuperar vem?"

- Monika Ekström i Inblick -
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.

Hur är det att växa upp i ett land med så mycket hot från grannländerna?

– På ett sätt känns det som det är extra mycket fred här i atmosfären, men samtidigt kan det kännas mycket spänt, att det finns fiender i landet och runt om landet. Man känner att allt här är mirakel på mirakel. Hela Israels existens är övernaturlig. Det är klart att alla här vill ha äkta fred, men tills dess måste Israel vara starkt och ha en stark armé både på ett fysiskt och ett andligt sätt.

Vad tycker du om att araberna inte har Israel med på kartan i sina skolböcker?

– Det visar bara på att det finns en fiende som inte har accepterat Israels gränser. Det är verkligen tråkigt att det är så, men det är fakta. Man kan titta i deras skolböcker. Om de inte accepterar landet, då finns det ingenting att prata om här om de inte ens kan erkänna några gränser. Så länge de undervisar så finns det ingen att förhandla om fred med.

Varför vill de inte sluta fred?
– Jag tror att det har mycket med religionen att göra. Jag tror att islam är roten till problemet. Konflikten började redan för 4 000 år sedan mellan Isak och Ismael. Det började redan där, långt innan islam.
– Islam är en farlig religion och det finns ingen fred i islam. Även om de skriver på avtal så är det ingenting som man kan lita på. Islam är inte bara ett hot mot Israel utan ett hot mot hela västvärlden och Sverige.
– Iran är ingen arabisk stat, men det är ett starkt muslimskt land. Det är ett konkret hot för Israel och för världen. Om det behövs går vi i strid. Israel måste vara starkt. Iran och Israel har inte någon gemensam gräns. Vad är det som de vill ha? Iran säger om och om igen att Israel ska suddas bort från kartan. 


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: