28 nov. 2018

SVT visar på pinsam religionsfientlighet

Det är ändå tänkvärt att kristen tro tycks vara det enda ämne som det är helt acceptabelt att behandla på en fyraårings nivå.
- Per Ewert i Världen idag -
Fredagens avsnitt av pratshowen Skavlan fångar detta mönster med tydlighet. Det norsk-svenska programmet kan ibland innehålla verkligt intressanta gäster och samtal, men kollapsar alltför ofta ner i ett ganska enahanda hyllande av alternativa, postmoderna, individualistiska och inte minst antireligiösa idéer....

Det verkligt problematiska var dock när programledaren förde in diskussionen på ämnet religion. Här föll det fortsatta samtalet till en så torftig nivå att det borde få varje programledare på vuxnare nivå än Bolibompa att rodna.

Izzard behärskar dock den retoriska grenen humor, som gör att man kan komma undan med nästan vad som helst. Från en smålustig passage om djurens avsaknad av religiositet, via en skämtsam utvikning om andra världskriget som ett sätt att avvisa Gud via teodicéproblemet, fick han skrattarna i publiken med sig. För ett ögonblick glimtade det dock till när Izzard på direkt fråga svarade att, jo, han bad en gång när han var sex år och hans mamma dog.

Här fanns en öppning till ett klart intressantare samtal. Men gästen lyckades snabbt åter hoppa upp på säker, ytlig mark med att påpeka att folk tidigare trodde på en gubbe som sitter på ett moln. Nu har vi ju sett från flygplanen att det minsann inte alls fanns någon Gud eller Jesus på molnet. Nej, sådana barnsligheter kan vi förstås inte tro på – bu för religion. Och publiken fnissade med, även om skrattet rimligen bör ha fastnat i halsen hos vissa.

Vi ska förstås inte kräva en akademisk examen i religionsfilosofi av en genomsnittlig tv-värd. Men det är ändå tänkvärt att kristen tro tycks vara det enda ämne som det är helt acceptabelt att behandla på en fyraårings nivå – och komma undan med det. Antipatin mot religion har slagit igenom så starkt att man helt ogenerat kan behandla området på detta fördomsfulla och fördummande sätt.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: