24 nov. 2018

Fundamentalisterna kräver att Asia Bibi avrättas

- Dagens Nyheter -
I Pakistan uppges islamistiska fundamentalister gå från hus till hus i jakt på familjen till den kristna kvinnan Asia Bibi. Samtidigt ska flera länder ha erbjudit Asia Bibi asyl men regeringen förbjuder henne att lämna Pakistan.

Fembarnsmamman Asia Bibi dömdes till döden för hädelse för åtta år sedan men friades av Högsta domstolen i Islamabad för tre veckor par veckor sedan.

Beskedet ledde till våldsamma protester och efter några dagar gick Pakistans regering gick med på att stoppa Asia Bibi från att lämna landet för att lugna den upptrissade stämningen.


Fundamentalisterna kräver att Asia Bibi avrättas, rapporterar den pakistanska tidningen The News. Även den domare i HD som upphävde domen mot Asia Bibi bör straffas med döden. Hennes advokat Saiful Mulook har fått tillfälligt uppehållstillstånd i Nederländerna efter att ha utsatts för hot i Pakistan.

Asia Bibi dömdes för att ha smädat profeten Muhammed genom att dricka vatten ur samma kopp som en muslim.

Kristna, som utgör några procent av Pakistans nästan helt muslimska befolkning, diskrimineras öppet.

Dödsdomen mot Asia Bibi har tidigare väckt engagemang och protester från kristna över hela världen, bland annat från påvarna Benedictus och Franciskus.

I Pakistan har två välkända politiker som tagit ställning för Asia Bibi tidigare mördats av islamister. 


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: