6 nov. 2018

Har Sveriges kristna förlorat kontakten med sin egen tro? (1)

Jag har tidigare skrivit om Dagens artikelserie som handlar om att kristna inte längre läser kristen litteratur i någon större omfattning. Läs HÄR.

Under lång tid var den vanligaste beteckningen på väckelsekristna i Sverige "läsare" Hur är det idag? Är det så att Sveriges kristna förlorat kontakten med sin egen tro?  Ja, jag tror dessvärre att det är sant. Vi läser inte alls Bibeln längre som man gjorde förr. Vi läser inte längre kristen litteratur som vi gjorde förr. Det är därför som det ena kristna bokförlaget efter det andra upphör att existera. Det är därför det inte längre finns ett utbud av kristna bokhandlare i Sverige. Och i de vanliga bokhandlarna kan det vara väldigt svårt att finna en bok om kristen tro, medan bokhandeln ofta flödar över av böcker om New Age och ockulta uttryck i samhället.

I den första Psalmen i Psaltaren kan vi läsa om en saliga man. Han "har sin glädje i Herrens undervisning och begrundar hans ord dag och natt". Jag är rädd att den beskrivningen stämmer väldigt lite med den genomsnittlige kristne i vårt land idag.

Det blir väldigt lite bibelläsning och väldigt lite läsning av kristen litteratur. 
-Då vi inte längre läser Bibeln och kristen litteratur formas vi av helt andra saker. Vi formas nämligen av de intryck vi väljer att ta in i våra liv. 
-Om det är så, som Bibeln säger, att tron kommer av att ta del av Guds ord, hur blir det då med ett folk som inte längre läser Guds ord.
-Om det är så att Gud huvudsakligen talar till oss genom sitt Ord, hur blir det då i en kristenhet som har slutat att lyssna på vad Gud vil säga.

Det håller på att växa fram en kristenhet som formar sin tro på det som är politiskt korrekt och på sina egna meningar, i stället för att vara en profetisk röst in i samhället.

Nu kanske du tänker att så illa är det ju inte. O vad jag önskar att du har rätt. Men sanningen är dessvärre: Så illa är det. Det var därför vi startade hemsidan rupeba.se för över tio år sedan. Målet var och är att inspirera till bibelläsning och att sprida kristen undervisning.

Vi brinner för att hjälpa Guds folk att läsa Guds ord och att formas av kristen undervisning och kristna värderingar.

Det har fått tre konsekvenser för vår del. Här kommer den första, de två andra kommer jag tillbaka till under veckan.

Den första är att underlätta regelbunden bibelläsning. Jag tror att många kristna egentligen vill läsa Bibeln dagligen, men det finns så mycket annat som pockar på vår uppmärksamhet. Vi har varje år på olika sätt försökt inspirera till regelbunden bibelläsning. Här är vårt senaste projekt:

Den 1 januari 2016 inbjöd vi vem som helst att vara med att läsa Nya Testamentet och Psaltaren på ett år. Alla som ville vara med fick varje dag ett mail på morgonen med några tankar från dagens kapitel och ett mannakorn, en tanke, att tugga på under dagen. Den 1 januari började bi med Matteusavangeliets första kapitel och den 31 december läste vi Uppenbarelsebokens sista kapitel. Och mitt i läsningen sprängde vi in de olika psalmerna från Psaltaren.


Den 1 januari 2017 började vi läsa Psaltaren på två år. Vi började med Första Mosebokens första kapitel och kommer att avsluta med Malakis sista kapitel den 31 december 2018. Flera hundra personer får varje dag ett morgonmail med tankar från dagens kapitel.

Vi har just börjat med de sista tolv profetböckerna i Bibeln. Vill du var med i slutspurten? Du kan skriva ett mail till info@rupeba.se och skriva ordet UTMANINGEN, så kommer du att få morgonmailet från och med nästa dag.

Jag sa att vi brinner för att få Guds folk att läsa Guds Ord. Vill du vara med och brinna lite grann för det du också? Du kan tipsa någon annan att vara med i den dagliga bibelläsningen.

Och här kommer en nyhet som ingen vet om ännu: Den första januari 2019 börjar vi om med Nya Testamentet och Psaltaren på ett år. Detta är det ingen som vet förrän nu, så jag höll på att säga "Tala inte om det för någon", men jag menar förstås "Tala om det för så många som möjligt".

Morgonmailen från "Nya Testamentet och Psaltaren på ett år" har vi samlat i fyra A5-pärmar. Du kan läsa mer om det HÄR.
Morgonmailen från "Gamla Testamentet på två år" har vi samlat i sex delar. Du kan läsa mer om det HÄR.

Jag återkommer de närmaste dagarna med de två andra konsekvenserna det har fått för oss då det gäller att brinna för att sprida kristen litteratur.

Peter Baronowsky
-

1 kommentar:

Unknown sa...

För inte alls så länge sen tillbaks i tiden la jag för gott ner att driva en kristen blogg. Gissa varför? Kändes till slut jag lika gärna kunde skriva om precis vad som helst som inte är kopplat till kristen tro. Vi lever krasst taget i en andlig istid i vårt land.