6 nov. 2018

Hur ska vi förhålla oss till islam och muslimer?

Hur ska vi förhålla oss till islam och muslimer?

"För en evangelikal kristen är islam en heresi och därför kan det knappast vara motiverat att tillåta muslimsk bön i en kristen kyrka."

- Stefan Swärd i Världen idag - 

Förhållandet till islam och muslimer väcker många känslor av olika slag i kristna sammanhang.

Ett förhållningssätt till islam är det teologiskt-liberala. Då betraktas islam främst som en närstående grannreligion och man menar att det enbart finns en Gud. Muslimer ber då till samma Gud som den troende och man betonar inte muslimens behov av kristen omvändelse. Mission och evangelisation – att nå muslimer med evangeliet – blir då inte prioriterade frågor. En teologiskt-liberal person kan vara ivrig att ha goda relationer med muslimer och visa dem medmänsklighet, men har inte syftet att evangelisera bland dem.

Ett annat förhållningssätt är vad som skulle kunna betecknas som det kristet-evangelikala. Fokus är på evangeliets sanning och på Jesus som världens ende frälsare. För en person med ett sådant perspektiv är det angeläget att förkunna evangeliet och föra människor till tro på Kristus. Muslimer behöver bli frälsta och det blir viktigt att skapa goda relationer för att nå fram till muslimerna.
Muslimsk invandring innebär i sammanhanget en möjlighet för att muslimer ska få möjlighet att höra evangeliet. Att evangelisera och förkunna evangeliet i Afghanistan är livsfarligt – och nästintill omöjligt – men när afghaner kommer till Sverige får de en möjlighet att höra evangeliet. Att visa muslimer kärlek och skapa goda relationer till muslimer är centralt för en evangelikal kristen. Dels för att visa kristen medmänsklighet, men också för att nå muslimer med evangeliet. För en evangelikal kristen är islam en villolära som leder människor bort från en frälsande tro på Kristus.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: