19 aug. 2020

UTMANINGEN 19 aug - 1 Sam 12

VIK INTE AV

Bibelläsning: Första Samuelsboken 12
Läs bibeltexten här


" Samuel sade till folket: "Frukta inte. Ni har gjort allt detta onda, men vik bara inte av från HERREN, utan tjäna HERREN av hela ert hjärta. Vik inte av för att följa tomma avgudar, som varken kan hjälpa eller befria, för de är bara tomhet."  (1 Sam 12:20-21 FB)

Samuel talar till folket. Han går till rätta med folket för att de gång på gång vikit av från Herren och börjat lita på avgudar av olika slag. Men hoppet är inte ute. Det finns en möjlighet till en ny start. Gud kallar folket på nytt att ta ut kursen och följa Herren av hela sitt hjärta. "Se bara till att ni fruktar HERREN och tjänar honom troget av hela ert hjärta. Ty se, han har gjort stora ting med er." (vers 24).

Vi löper samma risk. Vi har så lätt att vika av och glömma bort varför vi finns här på jorden och att vår huvuduppgift är att följa Herren i allt vad vi gör.

Men då kommer Herren till oss och väcker oss ur vår likgiltighet och manar oss till omvändelse då vi vikit av från hans vägar. Vi får börja om. Vi får på nytt ta ut kursen och förstå att det är Herren som är konung i vårt liv (vers 12) och det är honom vi vill ära och följa.
 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Det är Honom vi vill ära och följa.
__________________
Innehåll kapitel 12:

Samuel talar till folket.

Han ser tillbaka på hur Israel vacklat fram och tillbaka i sitt förhållande till Herren och pekar ut vägen framåt.

Kommentar:

I Samuels avskedstal till folket ser han tillbaka på Israels historia. Den handlar om Guds trofasthet och om folkets bristande trofasthet.

Sedan talar Samuel om framtiden. Det finns två alternativ:

1/ Om ni fruktar Herren och hör hans röst
- "Om ni fruktar Herren och tjänar honom och hör hans röst och inte är upproriska mot Herrens befallning...."(vers 14)
- "Se bara till att ni fruktar Herren och tjänar honom troget av hela ert hjärta..."(vers 24)
2/ Om ni inte hör Herrens röst och är upproriska
- "Men om ni inte hör Herrens röst utan är upproriska mot Herrens befallning..."(vers 15)
- "Men om ni gör det som är ont ska både ni och er kung förgås" (vers 25)

Detta var egentligen inga nyheter. Det är det Gud alltid har sagt. I slutet av Moseböckerna, innan folket skulle gå in i löfteslandet talade Gud om två vägar för framtiden:
"
Se, jag förelägger er i dag välsignelse och förbannelse: Välsignelse, om ni lyssnar till Herrens, er Guds, bud som jag i dag ger er, och förbannelse om ni inte lyssnar till Herrens, er Guds, bud, utan viker av ifrån den väg jag i dag befaller er att gå och följer andra gudar som ni inte känner". (5 Mos 11:26-28)

Gud har inte förändrat uppfattning. Jesus talar också om två vägar och vart de två vägarna leder:
- Det finns två portar och två vägar. En vid port och en bred väg som leder till fördärvet, och en trång port och en smal väg som leder till livet (Matt 7:13-14)
- Jesus dog på korset för att vi inte skulle gå förlorade utan ha evigt liv (Joh 3:16)
- Jesus berättar liknelsen om de tio jungfrurna. Fem av dem fick komma in till bröllopsfesten och fem av dem möttes av en stängd dörr. (Matt 25:1-23)

Temat om att livet har två utgångar är genomgående i Nya Testamentet.

Till eftertanke:
Martin Luther lär ha sagt: "Det Bibeln talar mycket om, det ska vi tala mycket om."
- Nya Testamentet talar genomgående om den dubbla utgången, men vi talar väldigt lite om det nuförtiden. Om vi tror på det varför talar vi inte mer om det?

Många säger att det är kärlekslöst att tala fördärvet och om att gå förlorad. Men det är ju just det Jesus talar mycket om. Om vi verkligen tror på Jesu ord är det då inte kärlekslöst att inte tala om det för andra människor?
- Vad tänker du om det?

Inga kommentarer: