9 aug. 2020

UTMANINGEN 9 aug - 1 Sam 1 + 2

BÖN I FÖRTVIVLAN - 1 Sam 1
Bibelläsning: Första Samuelsboken 1
Läs bibeltexten här
 "Hon var djupt bedrövad och började be till Herren under häftig gråt"  (1 Sam 1:10 FB)

Hanna var förtvivlad. Hon var barnlös och blev hånad för att hon var ofruktsam (vers 6). Längtan efter en son förmörkade hela hennes liv. Hanna grät och slutade äta (vers 7).


I Templet utgjuter Hanna sitt hjärta till Gud under häftig gråt (vers 10). Hon lovar också att om hon får en son kommer hon att ge honom tillbaka till tjänst åt Herren (vers 11).


Även om ingenting yttre förändrades under bönen, förändrades Hannas hjärta och tankar. Hon slutade sörja och började äta igen (vers 18).


Det första resultatet av bönen var att Hannahs hjärta förändrades.

Filipperbrevet säger att vi inte ska bekymra oss utan tala om alla våra önskningar för Herren genom åkallan och bön. Löftet är då inte att vi ska få alla våra önskningar uppfyllda, men att det ska ske något i vårt inre: "Då skall Guds frid som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och tankar i Kristus Jesus" (Fil 4:7).


Hannas hjärta förändrades och dessutom fick hon sin son som hon gav namnet Samuel (vers 20). 

- Mannakorn att tugga på under dagen:   "Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus." (Fil 4:6-7 FB)
_______________
Innehåll:
- Vers 1-8
Hannas sorg över att vara barnlös.
- Vers 9-20
Hannas bön i Templet och Guds svar.
Hanna får en son som hon ger namnet Samuel som betyder "Gud hör bön".
- Vers 21-28
Då Samuel var avvand överlämnar föräldrarna honom till tjänst i Templet.

Kommentar:
Hanna var barnlös. Att vara barnlös sågs som en skam. Dessutom hånades hon av Elkanas andra hustru som hade fött barn. 


Tre gånger om året skulle alla israeliska män resa till Shilo till de stora högtiderna. I Shilo fanns Tabernaklet, som här kallades Templet (vers 9). Att man kallade det för Templet berodde inte på att det var ett pampigt hus, utan på det faktum att detta var platsen som Gud gjort till sin boning.

Elkana hade med sig sina två hustrur vid de besöken. Vid ett av besöken utgjuter Hanna sin förtvivlan inför Gud i Templet. I sin desperation lovar Hanna att om hon får en son av Gud, skulle hon ge honom tillbaka till Gud (v.11).
Hanna blev havande och födde en son som hon gav namnet Samuel, "För jag har bett Herren om honom" (vers 20). Namnet Samuel har flera betydelser, bland andra "utbedd av Gud" och "hörd av Gud".

Då Samuel hade blivit avvand tog hon med sig honom vid ett av besöken i Templet. Hon hade fått Samuel som svar på sina böner och där i Templet lämnade hon tillbaka honom till Herren för att han skulle vara en tjänare i Guds Tempel (vers 27-28).

Till eftertanke:
Hanna var beredd att offra till Herren det som hon längtade mest av i hela sitt liv.

- Hur mycket av det som är värdefullt för mig är jag beredd att ge till Herren? En timme varje söndag? Ge pengar, som jag egentligen inte behöver, i kollekt vid gudstjänsten? Eller är jag beredd att offra något mer?



GLÖM INTE BORT ATT TACKA
- 1 Sam 2

Bibelläsning: Första Samuelsboken 2
Läs bibeltexten här


"Hanna bad och sade:"Mitt hjärta fröjdar sig i HERREN, mitt horn är upphöjt genom HERREN.
Min mun är vidöppen mot mina fiender, ty jag gläder mig i din frälsning. Ingen är helig som HERREN, ty ingen finns utom dig. Ingen klippa är som vår Gud.
"  (1 Sam 2:1-2 FB)

Hannas liv var förmörkat. I sitt mörker bad hon till Gud. Gud hörde hennes bön och förvandlade hela situationen. Då Hanna ser tillbaka på vad som hänt, brister hon ut i lovsång och tacksägelse.

Ibland tar vi oss inte tid att se oss tillbaka och tacka Gud för hur han hjälpt oss genom livet på olika vägar. Det finns kraft och frigörelse i att se bort ifrån det vardagliga, lyfta blicken, och tacka Gud för vem han är, vad han har gjort och för vad han gör.

Lovsången och tacksägelsen är inte bara välbehaglig inför Gud. Den gör också något med oss själva. Pröva, så får du se! 

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Det är gott att tacka Herren och att lovsjunga ditt namn, du den högste." (Psalm 92:2)
__________________ 
Innehåll:
- Vers 1-10
Hannas lovsång
- Vers 11-36
Domen över Eli och hans söner.


Kommentar:

Hanna har just gett bort det dyrbaraste i sitt liv. Det kanske hade varit naturligt att sörja det man förlorat, men i stället utbrister Hanna i en lovsång till Gud: "Mitt hjärta fröjdar sig i Herren" (vers 1). Här kan man verkligen tala om givandets välsignelse och glädje.

Många år senare utbrister Jesu mor, Maria, i en liknande lovsång till Gud (Luk 1:46-55), då hon förstod att hon skulle få bära fram en kommande kung över ett evigt rike (Luk1:33).

Både Hannas och Marias lovsånger innehåller en förtröstan på Guds allmakt och att den största av välsignelser är att få vara en del av Guds plan för livet.

Hanna beskriver den hon lovsjunger som en klippa. Kan det finnas en fastare grund för livet än en klippa? Jesus benämner den man som klok som bygger sitt hus på en fast klippa, och den man som en dåre som bygger sitt hus sandgrund (Matt 7:24-27).

Idag kan människor ha svårt att hitta en fast grund att bygga sitt liv på. Vi lever i en tid då alla sanningar ifrågasätt. Begreppet synd har nästan försvunnit. Var och gör "det som känns rätt". Men det som är rätt för mig kan vara fel för någon annan, och det som känns rätt idag, kan jag uppleva som fel i morgon. Det är verkligen en grund som vacklar då det börjar blåsa.

Men vad menar egentligen Jesus med att bygga sitt hus på en fast klippa? Det är inte det att det blåser mindre på ett hus på klippan än på ett hus på sanden. Det blåser lika mycket på båda husen.

Skillnaden är inte heller om de hörde Guds ord eller inte. Både den kloke mannen och dåren hörde lika mycket och lika bra av Guds ord.

Skillnaden är att den kloke mannen hör och gör efter Guds ord, och dåren hör men gör inte efter Guds ord.

Men idag är nog situationen sådan att de flesta människor varken hör eller gör efter Guds ord. Det är inte underligt att så många hus rasar nuförtiden.

Till eftertanke:
Lovsång gör något med den som lovsjunger. Vi lyfter vår blick och beskådar Herren och vad han kan göra i stället för att bara se på oss och våra problem och vad vi inte kan göra.
- Tänk efter om du har upplevt situationer där lovsången till Gud har lyft dig och befriat dig från bekymmer.

Det är viktigt att läsa Guds ord. Men att bara läsa det räcker inte till. Vi måste låta vårt liv formas och leda av det Gud talar till oss om i sitt ord.
- Hur fungerar det i ditt liv?
- Vad talar Gud till dig idag genom sitt ord?

Inga kommentarer: