2 aug. 2020

UTMANINGEN 2 aug - Dom 17 + 18

VAR OCH EN GÖR SOM DEN ANSER RÄTT - Dom 17

Bibelläsning: Domarboken 17
Läs bibeltexten här

"På den tiden fanns det ingen kung i Israel. Var och en gjorde vad han själv ansåg rätt."  (Dom 17:6 FB)

Mika visste mycket väl vad Gud ansåg om att ha avgudar. Men fastän Gud oräkneliga gånger talat om hur folket skulle förhålla sig till avgudarna, så skaffade sig Mika ett avgudahus med olika avgudabilder. Det var en "laglös" tid. Var och en gjorde sina egna lagar och vad var och en ansåg vara rätt, det var rätt, för honom eller henne.

Istället för att styras av Guds ord, lät man sig styras av sin egen hemfabricerade uppfattning om vad som var rätt och orätt.

Vi kan se samma tendenser i vår tid. Många ifrågasätter de värderingar som vi finner i Guds ord. Istället blir det ofta våra egna tankar och känslor som avgör vad som är rätt eller fel. Man säger "det känns rätt för mig."

Vi behöver på nytt komma tillbaka till Guds ord. Vi behöver en bibelväckelse där vi frågar "vad säger Gud" istället för att vara utlämnade till "vad känner jag är rätt".

- Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger Gud?
_________________
Innehåll:
Mika låter tillverka en gudabild och anställer en kringvandrande levit som präst i sitt hus

Kommentar:

Här möter vi en tid av totalt moraliskt fördärv. Det var tydligen viktigt för Mika att vara religiös. Han inordnade sitt hem och sitt liv för att tillbe en högre makt. Mika hade ett gudahus och han lät göra en efod (en färggrann prästdräkt) till en av hans söner som han insatte som präst åt sig (vers 5). Han lät också göra ett antal husgudar som han satte i sitt gudahus.

Mikas handlande visar att längtan efter Gud finns nedlagd i alla människor. Gud har skapat oss på det sättet. Då Mika lämnat Gud och slutat leva i gemenskap med honom fanns gudsbehovet kvar. Han måste ha en gud att tillbe. För säkerhets skull hade han flera husgudar. Om den ene av dem inte hjälpte honom kunde säkert någon annan av hans avgudar göra det.


Då en ung kringvandrande levit kom förbi anställde Mika honom som sin egen präst mot en fast lön, förutom mat och uppehälle.


Mika tolkade detta som att det var Herren som välsignade honom genom att ge honom en riktig präst av Levi stam. Tydligen fanns Herren kvar i Mikas sätt att tänka, trots att han måste ha vetat att hans handlande var totalt fel enligt Herrens befallningar.

Till eftertanke:
 
Här möter vi en tid av total religiös förvirring. Mika som bygger ett hus åt sina människotillverkade husgudar och en präst som gärna byter gudar mot en bra försörjning.
- Hur tycker du att den bilden passar in i förhållandena i vår tid. Både i förhållande till "vanliga" människor och präster/pastorer?



UNDER HERRENS BESKYDD
- Dom 18

Bibelläsning: Domarboken 18
Läs bibeltexten här

 "Prästen svarade dem: ´Gå i frid. Er resa står under Herrens beskydd´."  (Dom 18:6 FB)

Här talar Gud genom en levit som avfallit från tron och som tillber avgudar. Man kan verkligen ställa sig frågan: "Kan Gud tala genom så orena redskap". Att Gud talar genom leviten är inget godkännande av hans liv. Och om Gud inte kunde använda orena redskap, vem skulle han då kunna använda? Vi kan inte kvalificera till, eller göra oss värdiga till, att Gud ska tala genom oss. Gud använder vem han vill. Av bara nåd.

Men det svar som Dans stam får är ett tillstånd som vi alla borde eftersträva. Att leva våra liv under Herrens beskydd. Det bör vara vår ständiga bön. Att låta Gud vara Herre över alla delar av våra liv. Vi kan inte gå fel om vi följer efter Jesus.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Herre låt mig idag leva under ditt beskydd. Hjälp mig, Herre, att vara lyhörd till din stämma så att jag inte går ut ur ditt beskydd.
__________________
Innehåll:
Sexhundra beväpnade män från Dans stam rövar bort Mikas husgudar och låter leviten, prästen hos Mika, bli präst över en hel stam istället för bara över ett hus.
Mikas män sätter efter daniterna men inser att de är för få och drar sig tillbaka hem.

Kommentar:
Dans stam hade inte lyckats inta det område av landet som de fått sig tilldelat och var fortfarande på vandring. Då de kommer förbi Mikas hus träffar de leviten som tjänstgjorde som präst där. Eftersom de mötte en präst frågade de honom om deras resa skulle bli lyckosam och prästen försäkrade dem om Herrens beskydd.


På sin väg vidare tog de med sig Mikas avgudar och lockade med sig prästen med orden att det är bättre att vara präst åt en hel stam än bara för en familj (vers 19).

Dans stam bosatte sig senare i Laish, som de gav namnet Dan. Där satte de upp den snidade gudabilden som fanns bland Mikas avgudar och den blev kvar där i många år.

En återkommande varning från Gud till israeliterna under ökenvandringen var att inte ta till sig de avgudar som folket hade i det land de skulle komma till. Här ser vi hur avgudadyrkan sprider sig från en familj till en hel stam.

Till eftertanke:
Du kanske inte har några avgudabilder i ditt hem, men du kanske har några tankemässiga "avgudar" som tar den plats Gud skulle ha i ditt liv.
- Vilka saker kan vara som avgudar i ditt liv?

- Be bönen Herre låt mig idag leva under ditt beskydd. Hjälp mig, Herre, att vara lyhörd till din stämma så att jag inte går ut ur ditt beskydd.- Om du försöker vara lyhörd för Guds stämma.
- Vad tror du Gud vill säga till dig idag?

Inga kommentarer: