5 aug. 2020

UTMANINGEN 5 aug - Rut 1

FÖREBILD - Rut 1

Bibelläsning: Rut 1
Läs bibeltexten här


"Ty dit du går vill också jag gå, och där du stannar vill också jag stanna. Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud"  (Rut 1:16 FB)

Noomi hade med sin familj flyttat till ett främmande land med sin man och sina två söner. Mannen dog strax efter flytten. Pojkarna gifte sig och tio år senare dog bägge sönerna. Noomi, som hade förlorat allt i livet, bestämde sig då för att flytta tillbaka till sitt hemland. (vers 1-5)

En av svärdöttrarna, Rut, hade bestämt sig för att följa med Noomi till det för henne okända landet. Hon var inte tvungen till det, men hon var tydligen fast övertygad om att det var det rätta för henne. Tydligen hade Noomis gudsrelation gjort ett starkt intryck på henne. En av förklaringarna till att Rut ville följa med Noomi var: "Din Gud är min Gud". Noomi hade varit en förebild som var värd att följa.

Jag skulle önska att jag levde så att andra människor skulle säga detsamma till dig. Att de skulle säga: "Jag har sett hur du lever och din gudsrelation. Nu har jag bestämt mig: Din Gud är min Gud."

- Mannakorn att tugga på under dagen: Paulus skriver: "Ha mig som förebild". På vilka sätt kan jag vara en förebild för andra människor? 
____________________
Innehåll: 
Familjen flyttar till Moab.
Mannen och sönerna dör.
Noomi återvänder till Betlehem tillsammans med sin moabitiska svärdotter Rut.


Kommentar:
Moab låg öster om Döda Havet och hade varit en fiende till Israel under stora delar av domartiden. 


Guds befallning då Israel kom in i löfteslandet var att inte blanda sig med kananeerna, det folk som bodde i landet. Då Noomis söner gifte sig med moabitiska kvinnor var det alltså inte ett brott mot Guds lag, eftersom Moab låg utanför löfteslandet.

Då Noomis man och båda söner dött bestämde sig Noomi för att flytta tillbaka till sitt hemland. Noomis svärdöttrar var beredda att följa med henne tillbaka, men Noomi ber dem stanna kvar och gifta om sig, för Noomi hade inga fler söner att erbjuda sina svärdöttrar (vers 11). Med detta syftar Noomi till bestämmelserna om då en gift man dör utan att ha fått några arvingar är mannens bror skyldig att gifta sig med änkan för att föra broderns namn vidare (5 Mos 25:5). 

Noomi upplevde sin situation som hopplös. Hon hade lämnat Betlehem många år tidigare tillsammans med sin familj, man och två söner. Nu vänder hon tillbaka. Hela hennes familj har dött. Då Noomi vänder tillbaka går hon mot en oviss framtid. Hon vet inte ens om hon har några levande släktingar kvar i Betlehem. Hon vänder tillbaka tillsammans med Rut, en moabitisk änka. 

Men Rut uttrycker sin överlåtelse till Noomi och Gud med orden: "Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar också jag. Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud" (vers 16).

Till eftertanke:
Rut hade tydligen sett något av Noomis gudsrelation trots alla katastrofer som drabbat henne. 
- Hur är det med mitt liv? Får människor jag möter längtan efter att lära känna Gud genom vad de ser i mitt liv, eller får de motsatsen? 

- Vi kan kanske använda Noomis ord då Herren säger till oss "Följ mig!": 
Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar också jag. Ty du är min Gud.

Inga kommentarer: