16 aug. 2020

UTMANINGEN 16 aug - 1 Sam 9

EN GUDSMAN - 1 Sam 9

Bibelläsning: Första Samuelsboken 9
Läs bibeltexten här


"Se, i den här staden finns en gudsman. Han är högt ansedd och allt han säger, det sker. Låt oss nu gå dit. Kanske han kan säga oss vilken väg vi skall ta." (1 Sam 9:6 FB)

Saul var ute och letade efter sin fars bortsprungna åsninnor (vers 3). De letade i flera dagar och misslyckades att hitta åsninnorna. Saul var villrådig och beredd att ge upp (vers 5) då tjänaren berättade att det fanns en gudsman i staden (vers 6).

Vad menas med en gudsman? Förmodligen tänkte de sig att en gudsman var en man som vigt sitt liv till att tjäna Gud. En man som levde så nära Gud att han kunde höra Gud tala till honom.

Idag finns det många människor som är villrådiga och nära att ge upp. Saul kunde gå till en gudsman. Vart kan dagens villrådiga människor vända sig? Var finns idag gudsmän och gudskvinnor som kan förmedla ord av vägledning och hopp som leder till nytt liv?

Gud kallar även idag människor att bli gudsmän och gudskvinnor. Människor som lever nära Herren. Människor som har överlåtit sina liv att tjäna Herren fullt ut.

Den här tiden behöver gudsmän och gudskvinnor. Gud kallar dig att bli en

- Mannakorn att tugga på under dagen: Kallad att vara en gudsman/gudskvinna.
__________________
Innehåll:
Sauls far skickar ut sin son att leta reda på några åsnor som kommit bort. Åsnorna kom sedan tillbaka av sig själva, men Sauls vandring hade en annan mening. Gud hade uppenbarat för Samuel att han den dagen skulle möta den mannen som han skulle smörja till kung i Israel. Och så kom Saul...


Kommentar:

Gud hade uppenbarat för Samuel att han just den dagen skulle möta en man som han skulle smörja till furste över Israel och att denne skulle rädda folket från filisteerna (vers 16).

Samuel trodde på det som Gud uppenbarat och gav kocken ett lårstycke som kocken skulle ta hand om för ett speciellt tillfälle. Lårstycket ansågs vara fint kött och tillföll normalt offerprästen (3 Mos 7:32).

Herren hade talat till Samuel. Samuel trodde på det Gud hade talat om att han den dagen skulle möta någon som han skulle smörja till kung över Israel. Men hur skulle Herren få Saul att komma till Samuel just den dagen?

Jo, här behövde Herren några åsnor. Ibland använder Gud åsnor då han vill leda människor till något speciellt (4 Mos 2:22-33). Vad är det som är speciellt med åsnor? Vi brukar ju se åsnor som mindre intelligenta i uttrycket "dum som en åsna". Jo, åsnor kanske inte har så många invändningar som vi ibland har då Herren ber oss göra något. "Det som för världen var dåraktigt, det utvalde Gud" (1 Kor 1:27).

Så Gud låter några av Kishs åsnor komma bort och Kish sänder sin son tillsammans med en tjänare för att leta reda på åsnorna. De går och letar i flera dagar utan att hitta några åsnor. Åsnorna hade nu hittat hem alldeles av sig själv. Dom hade redan gjort sin del av jobbet. Men det visste inte Saul.

Tjänaren råkar veta att det bor en profet i närheten och föreslår att de ska gå till honom och fråga var åsnorna är. Saul svarar att det inte går eftersom de inte har inte några gåvor med sig till profeten. Men vilken tur att tjänaren råkat ta med sig sitt silver då han bara skulle ut och leta efter bortsprungna åsnor (vers 8). Eller var det inte bara tur?

Du får läsa den spännande berättelsen själv i 1 Sam 9.

Till eftertanke:

Hur kunde Samuel vara så säker på att det var Gud som hade talat till honom?
Jo, han hade tränat länge. Den första gången Gud talade med honom trodde han bara att det var en människa som ropade i natten (1 Sam 3:1-10).

Det kan ta tid att lära sig lyssna på Herren, men Jesus säger att "Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig" (Joh 10:27).
- Tar jag mig tid att bli stilla för att lyssna till vad Herren vill säga mig?

Inga kommentarer: