6 aug. 2020

UTMANINGEN 6 aug - Rut 2

DET LÖNAR SIG ATT FÖLJA HERREN - Rut 2

Bibelläsning: Rut 2
Läs bibeltexten här


"HERREN skall löna dig för vad du har gjort. Ja, full lön skall tillfalla dig från HERREN, Israels Gud, som du har kommit till för att finna tillflykt under hans vingar"  (Rut 2:12 FB)

Det lönar sig att följa Herren. Även om det inte alltid ser ut så. Rut lämnade sitt land och gav sig ut i det okända utan några garantier. Hon lämnade tryggheten i sin sociala miljö för att att följa med sin svärmoder till ett främmande land i fattigdom.

Men det visade sig för Rut att det lönar sig att följa Herren. Boas förmedlar ett löfte från Gud om att Gud ska löna Rut för det hon gjort. Och orsaken till att Rut blir belönad var att hon sökt sin tillflykt under Guds vingar (vers 12).

- Mannakorn att tugga på under dagen: Var söker du din tillflykt? I det materiella? I berömmelse? Eller hos Gud?

_____________________
Innehåll:
Rut möter Boas på hans åker


Kommentar:

Här kommer vändpunkten i Noomis liv. Hon hade förlorat allt. Hennes man hade dött, hennes två söner hade dött och hon kommer fattig tillbaka till det land hon lämnade många år tidigare. Som gammal änka hade hon ingen möjlighet att försörja sig. Noomi sände då ut sin svärdotter Rut att plocka upp ax på ett fält där skördemännen hade gått fram. Att plocka upp det som lämnats kvar var ett slags social omsorg om de fattiga. Det var lag på att lämna en del kvar runt kanterna av skördefälten (3 Mos 19:9).

Men så råkar hennes svärdotter av en händelse hamna på Boas åker för att plocka upp det som fanns kvar efter skördemännen hade skördat. Men allt detta var naturligtvis inte av en slump, utan en del av det som Herren förutsett. 

Boas var släkt med Noomis avlidne man och hade rätt att som återlösare köpa tillbaka egendomen för en släkting som hade förlorat den genom fattigdom (3 Mos 25:25). Här är Boas en förebild på Jesus som har återlöst oss och låter oss få det arv som Jesus har köpt för oss. Både här i tiden och i evigheten.

Återlösaren hade också skyldighet att gifta sig med en barnlös brors änka och föra sin döde brors namn vidare (5 Mos 25:5-6).

Ruts och Noomis återkomst till Betlehem var ingen tillfälighet utan en del av Guds plan. Här skulle David födas (1 Sam 16:1), och senare även Jesus som profeten Mika förutsa (Mika 5:2)

Till eftertanke:

Det står att Rut sökte sin tillflykt under Guds vingar.
- Var söker du din tillflykt? I det materiella? I berömmelse? Eller hos Gud?

Inga kommentarer: