30 aug. 2020

UTMANINGEN 30 aug - 1 Sam 24

HÄMND

Bibelläsning: Första Samuelsboken 24
Läs bibeltexten här

"HERREN skall döma mellan mig och dig, och HERREN skall hämnas mig på dig, men min hand skall inte komma vid dig. Det är som det gamla ordspråket säger: "Från de ogudaktiga kommer vad ogudaktigt är." Min hand skall inte komma vid dig." (1 Sam 24:13-14 FB)

Saul gjorde livet svårt för David. David fick ständigt fly för Sauls ständiga försök att döda David. Nu hade Saul gått ut med tretusen man för att döda David (vers 3). David och hans män gömde sig längst in i en grotta och dit in gick Saul för att uträtta sina behov (vers 4).

David fick då ett "gudagivet" tillfälle att göra slut på sin förföljare, men David skonade Sauls liv. Även om David var en krigare som dödat tusentals män förut kunde han inte förmå sig att döda Saul, som var Herrens smorde, för sin egen personliga vinnings skull. David tog inte saken i egna händer, utan överlät domen och hämnden i Guds händer.

I Nya Testamentet kan vi läsa: "
Hämnas inte, mina älskade, utan lämna rum för vredesdomen. Ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren."  (Rom 12:19)

Känner du dig dåligt behandlad? Söker du efter ett tillfälle att "ge igen"? David hade så mycket tillit till Gud att han kunde lämna över ansvaret för domen till Gud. Har du det?

- Mannakorn att tugga på under dagen: Har jag så mycket tillit till Gud att jag kan lämna över domen till honom? 
____________________
Innehåll:
David skonar Saul i grottan. Då Saul kommit ut ur grottan ger sig David till känna på långt avstånd. Saul förstår att David inte står efter Sauls liv. Saul ber David lova att inte utrota Sauls släkt då David blir kung.

Kommentar:
En-Gedi ligger på Döda Havets västra strand. I bergen runt En-gedi finns många grottor av olika storlekar. Några av dem är så stora att de väl kunde rymma Davids 600 män.

David skar en flik av Sauls mantel. Manteln var ett tecken på Sauls kungavärdighet. Saul gick in i just den grotta där David och hans män gömde sig. Davids män såg detta som Guds ledning. Nu skulle det äntligen bli slut på att vara på flykt (vers 5). David kanske tänkte så även han, men hans samvete slog honom för att han tagit en flik ur Sauls mantel (vers 6).

Då Saul hade gått ut ur grottan ropade David efter honom och talade om att han just hade skonat Sauls liv. Saul förstår att David är rättfärdig och att han kommer att bli kung en dag.

Saul ber David att lova att inte utrota Sauls ätt då han blir kung (vers 22). David lovade det. David höll det löftet och tog aldrig hämnd på Sauls släkt. De flesta av Sauls söner blev dödade av gibeoniterna. Många år senare visade David att han stod fast vid sitt löfte och bjöd in Sauls enda kvarvarande sonson, Mefiboset, till sitt palats (2 Sam 9).

Till eftertanke:
David kunde mycket väl ha tolkat situationen i grottan som att det var Guds ledning för att David kulle bli kung. Ingen hade klandrat David om han hade dödat den som stod efter hans liv. Men David valde ett liv i fortsatt flykt i stället för att ta det gyllene tillfället.
- Hur skulle du handlat? Ibland kan vi kanske se en fantastisk möjlighet i livet. En möjlighet till framgång eller rikedom. Vi skulle kunna se det som Guds möjlighet för oss. Vi behöver bara bryta lite grand från det Gud har sagt. David tog inte möjligheten utan litade på Gud. Vad skulle du gjort?

Inga kommentarer: