7 aug. 2020

UTMANINGEN 7 aug - Rut 3

ALLT VAD DU SÄGER VILL JAG GÖRA - Rut 3
Bibelläsning: Rut 3

"Allt vad du säger vill jag göra"  (Rut 3:5+11 FB)

Två gånger i det tredje kapitlet kan vi läsa orden: "Allt vad du säger vill jag göra". Först är det Rut som uttalar orden till sin svärmor Noomi (vers 5), och sedan är det Boas som uttalar orden till Rut (vers 11).

Det är gott då människor uttrycker tillit till andra människors omdöme. Men tänk om detta uttalande kunde få vara en livsprincip i vårt liv i förhållande till Gud.

Det viktigaste i livet är ändå att lyssna till Gud. Men det räcker inte med att bara lyssna. Mannen som byggde sitt hus på lösan sand, lyssnade också till Gud, men han gjorde inte som Gud sa (Luk 7:26).

Det behövs människor idag som börjar varje dag med att ta sig tid att lyssna till Gud och sedan säger: "Allt vad du säger vill jag göra"

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Allt vad du säger vill jag göra"
__________________
Innehåll:
Rut möter Boas på hans åker

Kommentar:
Noomis råd till Rut att lägga sig under Boas filt kan kanske låta vågat i våra öron. Men det var normalt för tjänstefolk att ligga vid sin Herres fötter för att hålla värmen under natten.

Noomi trodde nog att Boas var den som stod närmast i tur att återlösa Rut. Men Boas visste att det fanns en annan man som var närmare släkt och hade rätten till återlösning före honom. Om denne inte önskade ta Rut till hustru och återlösa henne gick rätten vidare till Boas.

Två gånger säger Rut orden "Allt vad du säger vill jag göra". Det påminner om orden som Jesu mor säger till tjänarna vid bröllopet i Kana "Gör vad han än säger till dig" (Joh 2: 5).

Förutsättningen för att följa den uppmaningen är att vi lyssnar till vad Gud säger till oss. Det vanligaste sättet vi kan höra Gud tala är genom att läsa Bibeln. Genom Bibeln kan vi ta emot Guds tilltal till människorna. Men vi kan också i Guds ord uppleva att Gud talar till oss personligen.

Till eftertanke:
- Ge exempel på tillfällen då du upplevt att Gud talat direkt till dig genom ett bibelord.
- Ge exempel på tillfällen då du upplevt att Gud talar direkt till dig på andra sätt än genom bibelläsning.

Inga kommentarer: