17 aug. 2020

UTMANINGEN 17 aug - 1 Sam 10

FÖRVANDLADE MÄNNISKOR

Bibelläsning: Första Samuelsboken 10
Läs bibeltexten här


" HERRENS Ande skall komma över dig, och du skall profetera med dem och bli förvandlad till en annan människa"  (1 Sam 10:6 FB)

Samuel smorde Saul till konung (vers 1) och profeterade att Saul skulle bli förvandlad då Herrens Ande skulle komma över honom (vers 6). Då Saul lämnade Samuel förvandlade Gud Sauls hjärta (vers 9).


Det är så Gud arbetar. Gud förvandlar världen genom förvandlade människor. Så gjorde Han i det Gamla Testamentet med Saul och på samma sätt förvandlade Gud världshistorien då den Helige Ande föll på en grupp troende på Pingstdagen och förvandlade dem från skräckslagna människor till brinnande vittnen för Jesus (Apg 2:2-4).


Gud vill förvandla världen idag. Han vill göra det genom människor som låter sig förvandlas (Rom 12:2). Förvandlade människor renade i Jesu blod och uppfyllda med den Helige Andes eld. "Blod och eld"-människor. Vill du vara med? 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Gud förändrar världen genom förvandlade människor: "Låt er förvandlas" (Rom 12:2) 
_________________
Innehåll kapitel 10:
Samuel smörjer Saul till furste över Israel (vers 1)
Saul kommer i extas och blir förvandlad då han möter de andra profeterna (vers 6)
Samuel samlar Israels stammar för att välja kung. Lotten faller på Saul (vers 21)

Kommentar:

Saul blir den förste kungen i Israel. Insättande av kungen bestod av två händelser. Först blev Saul smord med olja av Samuel (vers 1) och senare efter en rad händelser blev han utsedd av folket till kung över Israel (vers 24).

Att bli smord med olja var tecknet på att han var utsedd av Gud och att han representerade Gud inför folket. Smörjelsen med olja utfördes alltid av en präst eller profet. Smörjelsen skulle också vara en påminnelse för kungen själv att han var utsedd av Gud och skulle leda folket med Guds vishet och inte bara sin egen.

Nu var Saul smord till kung över Israel, men ingen visste om det. Smörjelsen var den religiösa bekräftelsen, men det behövdes också en politisk bekräftelse för att bli erkänd som kung. 

Samuel sammankallade folket folket för att kungen skulle utses. Det gjorde man genom kasta lott. Förmodligen använde man nu urim och tummin, två stenar som Gud hade instruerat folket att använda vid sådan tillfällen (2 Mos 28:30-31; 4 Mos 27:12-21). Detta var också ett sätt att flytta ansvaret för beslutet från människors åsikter till Gud.

Lotten föll på Saul och folket hyllade honom (vers 24). Sedan återvände Saul till sin hemstad Gibea som blev Israels första huvudstad.


I Gamla Testamentet faller Guds Ande över speciellt utvalda personer, och ofta för en uppgift eller en bestämd tidsperiod. I Nya Testamentet faller Guds Ande över alla människor (Apg 2:17-21). Det framgår av det bibelstället att både frälsningen och den Helige Ande är gåvor till alla människor. Men varje människa måste personligen ta emot gåvan i tro.

Till eftertanke:

Samuel profeterade att Saul skulle bli förvandlad till en annan människa då den Helige Ande kom över honom. Samma sak hände på pingstdagen: skräckslagna lärjungar blev modiga evangelister.
- Har du tagit emot frälsningens gåva? Om inte, vad kan du göra för att den ska bli verklighet i ditt liv?
- Har du tagit emot den Helige Andes gåva? Om inte vad kan du göra för att den ska bli verklighet i ditt liv?
- Vad kan du göra för att fortsätta leva i frälsningens och den Helige Andes välsignelse över ditt liv?

Inga kommentarer: